Tuesday, July 12, 2011

Stay Away from Shopping Mall for Your Wallet Safety

 

Last weekend, on Sunday, mulanya mau visit kedai Cupcake, Calendar Cupcake di Lintas tapi tutup. Jadi, nda kan lah mau balik rumah kan.

So, ok lah, pergi tengok movie. Semuanya tiada dalam rancangan. Tiba-tiba.

Nasihat saya, if kamu berperangai macam saya, you have to stay away from shopping mall. Kalau mau tengok movie, buat macam selalu, cek di internet dulu apa movie yang ada, book the tix. Datang ke tempat menonton movie tu (selalunya shopping mall la) setengah jam sebelum movie. Kalau main terjah, kamu akan end up jalan-jalan di shopping mall habiskan duit sementara tunggu masa movie kamu, sebab the nearest show sudah fully booked, it’s weekend.

Saya pergi Suria, around 2.20pm. Cari-cari wayang, mostly yang tidak glamour, ada yang top punya wayang tapi sudah ditonton. Then nampak Mr.Popper’s Penguin, but the show was at 2.25pm (we definitely missed this one, hall full), so next show was at 4.30pm.

So sementara tunggu 4.30pm tu, we have like 2 hours for sight seeing di dalam mall. Which will cost you a lot! 1st, masuk MNG, SALE! Demmit. Tshirt biasa tu RM24 sahaja, so saya pun try colour yang saya belum ada. Lepas try maka beli juga pun! Lepas tu konon window shopping, masuk semua kedai cuci mata, nasib baik bila saya masuk Cotton On, tiada yang menarik pandangan saya. Fuhhhh! Lepas tu jalan-jalan semua kedai comel-comel saya masuk. Ter beli 2 ribbon clip, 1 corak vintage flower, satu lagi hair clips jeans ada bling-bling and pink ribbon. Juga terbeli zippo Angry Bird! Uhuk. Beli car charger la apa la, ah ah ah.

Lepas window shopping, jalan-jalan tu mesti mau snacking juga kan. So pergi Big Apple yang sekali duduk cost us both about RM20. Lepas tu dekat-dekat 4.30pm pergi queue sudah, beli lagi popcorn and drinks untuk kudapan semasa menonton Mr.Popper’s Penguin [Kalau rajin saya review nanti ya]

Haiya. Sebenarnya, kos bulanan kita yang banyak dan kadang-kadang kita tidak nampak ke mana duit tu pergi ialah kos-kos kecil macam ni la, car park, pergi minum, beli snack, donut, beli klip kecil-kecil. benda-benda kecil begini la yang banyak sebenarnya, affecting our monthly expenses.

So, stay away from shopping mall for your wallet safety okay! Bukan shopping mall saja la. Lebih baik duduk diam-diam di rumah. If i stay at home, I could have save around RM150 to RM200 last weekend, that’s a lot! But what done is done. Apa pun dapat juga barang baru dan tengok movie kan ;) Ehe. Just learn to save money la ok (pesanan untuk diri sendiri)

Bye.papparazi shoot

 

Love,

Cinoi xo

11 comments:

Dayz J said...

haha betul juga tu. never think of that pula.

Aki said...

suria!! Hahaha.. tu la c Aki jarang bawa dompet kalau jalan2.. :-p.. Tapi,perempuan nda bulih kalau nda bawa dompet kan?? ^_^.v.. Hehehe..

Renzo said...

stay only in 1 place klau tgg movie hehehehe

MyGamanBorNeo said...

hahaha ... memang dompet cepat slim kalau pegi shopping mall.

Just said...

nda pyh p shopping mall, p pasar malam ja pun buli abis berpuluh2!! erkk...

beaty said...

sa kalau p 1b sa or suria sa x bawa dit banyak2 ni..misti habis tu...LOL

wow cinoi tu gambar kan...baju merah.. sa suka

echaRierie said...

hahaha..btl tue cinoi..nda blh berenti kalau nda tebeli..hehe..
ndataula mcm mn mau bejimat..

btw, nice pic..cantik !

Chii said...

tu la pasal aku jarang keluar..haha..

Pearl Kaz said...

hahaha... dulu slalu mcm ni jua.. tp lately i manage to control bile keluar tak beli ape2. beli benda yg dah target nk beli je. hihi. but it takes time.. kdg2 still ter'overspend'.. hihi.

Izyan Masri said...

OHH SANGAT TAK BOLEH PEGI MALL BECAUSE CONFIRM SPEND BERATUS RATUS LIKE FREAKING BAD KOT ! GRRR :/

Jay Minerva said...

kempis wallet huhuhu

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....