Thursday, July 25, 2013

Raya Promotion

raya promo

*Boleh pilih perisa:-

  1. Dutch Chocolate
  2. French Vanilla
  3. Tropical Fruit
  4. Strawberry
  5. Cappuccino

Wednesday, July 24, 2013

wordless wednesday katanye

 

herbalife general managerIMG_5271

Tuesday, July 23, 2013

Rutin

 

Alhamdulillah hari ini Ramadhan ke empat belas. Woot woot!! Separuh masa pertama, how are you doing?

Here is a bit sharing tentang rutin makan kami semasa puasa. Sharing is caring kan katanya.

Sahur.
Dalam 14 hari puasa ini baru sekali terlepas sahur. Dang!

Menu Sahur kami suami isteri
- Aloe Herbal (supaya penyerapan nutrien lebih baik oleh usus, dan supaya elak GASTRIK)
- Shake + oat
- Kurma
- Air
- Buah (kalau rajin)
- Telur separuh masak (kalau rajin je)


Aku set ALARM setiap hari 3.45 AM. Imsak around 4.35 AM macam tu kan. Kadang bangun terus, kadang plus minus SNOOZE alarm dan bermalasan, 4.15 baru bangun benar. Tuang aloe, minum , sambil letak blender, cedok shake formula 1, tuang air , susu, etc. SIAP! Minum tak sampai 10minit. Lepas tu segar bugar. Paling best untuk orang yang malas sahur.

“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim) Rujuk SINI

Bugar sampai petang. HAHA tipu lah kalau tak lapar, rasa lapar tu ada datang, seminit dua lepas tu berlalu pergi. GASTRIK MEMANG BABAI, tak ada Alhamdulillah. Tenaga tu tidak lah macam orang puasa teruk sangat, macam biasa lagi boleh cuci kain overhaul rumah, atau jalan-jalan kaki sebelah petang, joging pun boleh sesangat. InshaAllah tidak ada masalah lesu atau kurang aktif dan gastrik mengantuk pening. Bisa menjalankan aktiviti harian seperti biasa, puasa bukannya penghalang kita bekerja.

Macam mana itu berlaku? Bersahur SHAKE ni low carb, low sugar, high protein, gula dalam darah stabil, projection tenaga lebih panjang. imageBerbanding bersahur dengan makanan bergoreng, tinggi karbohidrat, jadi awal pagi gula dalam badan tinggi, insulin pun dirembeskan segera, lalu gula tu drop, nah di situlah kita mula rasa lemah dan lapar. Gula dalam darah tak stabilimage

JADI SIAPA MAHU KEBUGARAN BERPANJANGAN, DAN SAHUR YANG MUDAH  SESIMPLE 123? Bawa-bawalah mencari coach seperti saya sendiri 0177000171

shakes
*Gambar kiri atas customer aku send

Setiap sel di dalam tubuh anda memerlukan nutrien yang berbeza untuk bertumbuh sihat, sudahkah anda menunaikan hak badan anda hari ini?

khasiat formula 1

Menu Berbuka kami suami istri
- Kurma
- Aloe (aloe ni bantu meneutralkan perut kita yang berasid, masalah pelawasan, makanan tak hadam)
-Teamix / NRG Tea
- Shake + Buah (blend together)


“asek-asek shake, tak boleh ah, nak juga nasi baru kenyang” kata orang yang tak pernah rasa. Hehehe tak cuba tak tahu rasanya. Berbuka puasa, kenyang tapi masih segar. Masih ada tenaga sama tidak mengantuk untuk bangun bediri duduk rukuk sujud. Nak baca Quran in between Maghrib and Isyak, lebih fokus (sebab teamix/NRG tea)
Siapa minat nak rasa dulu rasanya macam mana boleh lah whatsapp/text ai okey, yang tak minat tak apa, kita cari orang yang mahu cuba mahu ubah.

majlis berbuka puasa HERBALIFE*During Majlis Berbuka HERBALIFE



Tak bosan lagi setakat ini, sebab Formula 1 Herbalife sahaja ada 5 perisa di Malaysia ni (French Vanilla / Dutch Chocolate / Tropical Fruit / Strawberry / Cappuccino) , belum campur perisa Cookies n Cream yang kami dapat dari Taiwanese. Jus pun banyak jenis, susu pun banyak. Tapi paling best BANCUH FORMULA 1 DENGAN AIR SEJUK AND AIS SAHAJA punn mantap.

Buah yang kami setakat ini ada dalam fridge pun banyak pilihan di kedai, yang aku sudah cuba bulan Ramadhan ni buah Kiwi, Blueberry, Apple, Anggur, Pisang, Avocado, Mangga, Betik, Tembikai, Oren. Dari buah mahal sampailah buah murah. Jadi pilihan pun di tangan anda ecewahhahaha sangat.

fruits

Sudah setel Isyak/Tarawih, barulah kita makan malam. Part ini best! Setakat 14 hari puasa ni, baru sekali beli makanan di bazar, selebihnya aku masak, ada makan malam di luar sekali dua.  (sebenarnya masa makan malam ni TAK LAPAR pun, cuma sebab takmahu skip meal, so kena la makan)

Antara lauk yang kami makan malam
- Nasi kuning (suami masak)
- Ikan merah goreng tepung kuah sos (suami masak)
- Ayam kicap
- Ayam halia
- Sayur-sayuran (sama ada steam atau tumis/goreng)
- Ikan masak lemak cili padi
- Ikan steam
- etc etc

Sedikit sebanyak enhance la juga cooking skill aku, macam aku enhance Shake skill. Ada yang menu aku baru first time masak. Jadik la juga kan Alhamdulillah

Dan saya juga masih belajar menyediakan makanan sihat, yang pelbagai. Salmon kadang2, susah mau dpt. Biasa masak ikan/ayam segar, sayur. Sudah tak masak nugget/sosej/fries/maggie, elak-elakkan.

lauk

Super jimattttt lah sahur and buka shake, lepas tu masa dinner di rumah. BERBANDING Dulu (tahun 2011), gaya kami ke bazar, masa tu tunang lagi. Style “kita round dulu satu round sampai habis, second round baru beli” punya style. Pastu boleh pergi dua bazar sehari. Lepas tu tahap tangan biru, biru sebab plastik berat sangat. Saitan sangat. Hasutan saitan 11 bulan tu, mampu mempengaruhi kita juga di sebulan yang saitan di ikat kan. Nauzubillah.

 

IMG_8368*Senang dalam kereta pun boleh berbuka! Yang penting ada KURMA

 

Jadi, saya mencari ssesiapa yang minat/mahu tukar style pigi macam kami, kami bersedia memberikan COACHING SERVICE yang terbaik InshaAllah

image

Boleh lah contact saya 017-7000171. Jangan risau, pilihan masih di tangan anda.


Yang minat sahaja okay, atau rasa-rasanya ada kawan/keluarga kamu yang kamu rasa perlu, WHY NOT.

Yang baik itu datang dari Allah s.w.t dan yang buruk/kurang itu datang dari diri saya sendiri.
Wassalam.

Monday, July 15, 2013

I Am A Happy Coach!!

 

Alhamdulillah. I am so excited!!!

Dan susah lah hati saya kalau tidak berkongsi perkara yang best best kan, I know ramai di luar sana masih memerlukan!

Sila la menjamu mata dengan testimoni customer saya sepanjang minggu lepas sahaja.

herbalife july testimoni 1herbalife july testimoni 2

Atas ni customer dari Sarawak.                                     Yang SzaSza and mommy dia Papar.

herbalife july testimoni 3herbalife july testimoni 4

                                                                                 Yang atas ni pun tinggal Sarawak.

herbalife july testimoni 5herbalife july testimoni 6

Yang kakak aku ni dekat Kuantan.                                      Yang last ni pula dekat Johor.

 

This is the right time to start with Herbalife!

Siapa?

  1. Yang malas sahur.
  2. Yang kurang tenaga, yang cepat lapar, yang gastrik
  3. Yang mahu shape up body sebelum Aidilfitri
  4. Yang mahu improve health.
  5. YOU!

Contact me 0177000171 for COACHING or for BUSINESS OPPORTUNITY too!

Smile

Thursday, July 11, 2013

Rindu

 

Bismillahirrahmanirrahim.

Sebelum lupa. Mau record last weekend punya weekend getaway. ecewah getaway la sangat kan, balik Sandakan 1 malam yeay!

IMG_7909

Semangattt awal pagi sabtu (6/7/2013) flight 7.45pm to Sandakan. Beg luggage tu sebenarnya beberapa helai ja baju kami, bawa tu sebab banyak stok Herbalife shake customer Sandakan order, so bawa balik sekali. Penuh F1 shake ja dalam beg.

Pagi tu jumpa kawan lama kami, Taqem, dia balik tawau. Lepas tu terjumpa pula si ambo, satu flight pula tu. Dush! Keluar lah perangai kami d epot.

IMG_7917

Yang kotak lagi satu tu memang Yusuf Taiyoob dalamnya, saja bawa buah tangan untuk daddy sempena puasa. Kasi senang-senang hati daddy. Daddy can be happy over small little things. And I can be excited over small little things too.

Dorang di Sandakan memang have no idea that me and husband will be back haha. Kak Misah ambil di airport, sampai rumah aku n suami bertapuk, Kak Misah boleh masuk rumah dengan beg luggage ni sambil cakap “Mamiiii, lakiku halau aku dari rumah” BAHAAHAH memang bongok kakakku sorang ni.

Kesian Mom terkejut bah oleh Kak Misah. Dush! Cepat-cepat aku masukk! Tadaaaa!! Mom super surprise, and I can see that she was happy we’re home. Jarang jumpa kann.

IMG_7919nenek dan cucu ajaib sambut kami awal pagi semua belum mandi.

Putra ni adorable sangat, dan selalu sombong sangat. Lambat mesra biarpun aku ni aunty nya hahaha. Orang dalam rumah ni ja dia cool. Orang lain jangan kacau! Kompom nangis.

Tapi haritu sekejap ja jeling-jeling Aunty Noi, pastu terus jinakk.putra

Lepas berehat, lepas zohor and lepas lunch! Eh, kami sampai terus Mom masak ikan asam pedas syukurrr Alhamdulillah. Siap dengan sambal belacan. Aku taktahu lah kalau kamu rasa benda yang sama, kalau Mommy/Emak/Ibu/Mama yang masak, biarpun ikan goreng, mesti sedap kannn. Hairan!

Sambung. Tenghari kami menuju ke tujuan asal kami IMG_8015

Ini sebenarnya. Suami dijemput jadi guest speaker di sana. Tiket flight dia sudah dibelikan oleh organizer, jadi Jay belikan pula tiket ku kan yang sama flight sama dia. 

IMG_7947Sharing time (introduction)

Congratulations Husband! Lets move to next level!

Lepas event, petang aku singgah RTM Sandakan, hantar stok customer. Lepas tu di kasi chance lagi tu bergambar pakai headphone di konti. BAHAHAAHA. Sakai mak!

IMG_7953

Malamnya aku visit Aunty (my mom punya adik) and my cousin yang soon akan deliver. Kebetulan cousin ku ini memang penjual tudung –_-

IMG_7964

lalu aku dirasuk tudung.

*********************************

On Sunday 7/7/2013

Awal pagi bangun tunggu daddy & si Adik balik dari laut. Kemarin tu dorang keluar memancing bermalam di laut. Dorang siap kedapatan ribut lagi, jadi hasil tangkapan pun tak sebanyak selalu.

IMG_7974IMG_7973

Lokasi ni di belakang rumah ku.

Lepas tu keluar dengan Mom sekejap.

IMG_8007

putra 2Putra and abahnya. Kembar bah dorang ni
Sepanjang di sana Putra sebok panggil aku “Neng” hoi panggil Noi la Noi. Banyak kali aku ajar dia panggil Noi. Neng tu Kak lini kot.

 

Petang Ahad pergi ke rumah upline ku no.2 merangkap coach ku no.2 haha
Tengok lah tu kena hidang NRG + Aloe kot. Sedap gila sejuk lagi tu.

IMG_8014

Balik rumah before Maghrib, packing ikan segar dari laut untuk bawa balik KK

IMG_8020

 

Sebelum balik Aunty Noi lepak dengan anak-anakbuah ku sayang.

with love

Part paling sedih masa mau gerak ke airport, Putra menangis mau ikut.

putra 3

Sebak tuhan saja yang tahu. Tapi aku kompom la cover line, nanti menangis sama budak-budak pula.

Kelam kabut ke airport  flight sepatutnya 9.20 malam tapi delay. Suami sebok layan handphone.

IMG_8039

Syukur aku bawa buku.

Berakhir lah percutian ke Sandakan begitu sahaja.

Rindu – rinduan.

Tuesday, July 9, 2013

My Favourite Ramadhan Video

 

Bismillahirrahmanirrahim.

Ahlan wasahlan Ramadhan. Maafkan saya kalau ada terkasar bahasa, tersilap kata.

Sila lah enjoy video Ramadhan kegemaran saya ini. Rindu sama keluarga tidak terhingga . Sob sob.

 

Monday, July 8, 2013

Sebelum Terlupa, Jom ke Khaosan Road

 

Bismillahirrahmanirrahim.

One of the reason im blogging sebab to record some important events in my life. Most things bila mau rujuk balik atau ingat bila di mana, etc, mesti I mahu rujuk blog.

Jadi mari sambung sedikit entry Bangkok. Hehehehe. To be specific, first day di sana sampai sudah malam. Jadi second day  tu on the 13th June, first berjalan di Khaosan Road.

Satu jalan yang penuh backpackers punya motel and hotel, ada foods, ada baju, ada tempat urut-urut. Hehehe. Layan gambar je la okay

Kalau kamu ingat entry yang haritu http://www.cinoi.com/2013/06/day-2-registration-day-khaosan-road.html, registration di IMPACT. Lepas tu kami direct ke Khaosan Road dengan taxi. And yang bestnya ada taxi berwarna pink yang comel di sana!!

DSC_0219My favourite taxi in PINK!

 

Sampai saja di sana terus mengKEBAB.

DSC_0221

DSC_0220DSC_0262DSC_0248DSC_0250DSC_0252DSC_0256Gambar atas ni segala macam cacing ulat serangga yang dorang goreng bikin makan. Mau ambil gambar ni? kena bayar 10 baht ok.
Rupanya macam rangup and oily ya tapi aku tak terliur langsung hahaahahah *pengsan*

DSC_0278Jangan lah risau di sana kehabisan duit atau sebagainya sebab ATM and MONEY CHANGER ada di mana-mana. Just activate saja kad bank kamu untuk buat pengeluaran luar negara.

 

DSC_0266Paling beselirat. Semua kabel wayar di sana begitu. I wonder camna dorang buat maintenance nanti. Pening!

 

21

Singgah berurut kaki sebentar. Penat yaaa bejalan dari siang! Time tu elok pula kan yang lelaki duduk di hujung kaki ku. Terus minta request yang perempuan. Ramaii pula tu tukang urutnya standby. Semua bisa bikin bisnes di sini ni, masing-masing struggling mau survive.
Aku ada jumpa satu booth tu dia buat servis buat CARDS, LESEN MEMANDU, SIJIL, etc, etc, tak boleh snap gambar booth dia. Tapi aku ada la snap gambar juga hahah nanti I upload Facebook. Pilih saja Uni mana mahu, master ka degree, semua boleh. Lesen ka ic, semua boleh. Crayzehhh!

 

And, last picture of the night. Comel ja hahaha Police VS SupermanDSC_0282

Ok. Bye.

Kami balik hotel naik taxi juga.

Sunday, July 7, 2013

Duit Raya

 

[This is a sticky entry, scroll down for latest blog entry]

Bismillahirrahmanirrahim.

Yeayyy, kurang dari seminggu lagi Ramadhan akan bermula. In Sha Allah ini tahun kedua kami (cinoi & jay)berpuasa Ramadhan bersama HERBALIFE!!!

Kelebihan berpuasa dengan Herbalife:-

  1. It’s cleansing month!! bersihkan perut dan badan minda hati otak. Herbalife is a cellular nutrition concept! The best during Ramadhan!
  2. Senang gila siapkan sahur, goncang Herbalife Shake saja, tak payah nak lesung batu tengah malam!
  3. Berbuka pula tak kenyang macam ular, minum shake and makan kurma ja. Lepas tarawih baru lah makan warna-warni.
  4. Jimat
  5. Dapat shape up, slim down dengan lebih mudah, Ramadhan last year suami turun 10kg, sebab tu dia ramping sangat masa kahwin (kami kahwin 7 syawal last year)
  6. Tenaga di siang hari masa berpuasa lain macam! Rasa sendiri baru tahu. Tak cuba lagi, cuba dulu ok!
  7. Dan paling istimewa menjelang raya kali ni , kami mahu bagi DUIT RAYA!!

 

ramadhan challenge

 

Pendaftaran dibuka pada 5 July 2013 hingga 7 july 2013.

Berakhir pada 27 July 2013, DUIT RAYA anda akan di FINAL FIESTA RAMADHAN SERIES pada 27 July 2013, di Imperial Boutec Hotel-Warisan Square.

  • Bertenaga di bulan Ramadhan
  • Slim di Hari Raya
  • Dapat DUIT RAYA

Kalau mahu tahu lebih lanjut tentang syarat dan bagaimana Challenge ini dibuat boleh terus pm/wechat/whatsapp/imessage 0177000171, facebook Cinoi Kassim, atau email cinoi17@yahoo.com

Cepat-cepat register sebelum penuh! Bagitahu sekali mak, bapa, adik, kakak, makcik, pakcik, abang, cikgu, kawan korang semua ok!

 

SIHAT BERTENAGA DI BULAN RAMADHAN

LANGSING BERGAYA DI HARI RAYA

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....