Monday, September 24, 2012

Faktor Pemilihan Baju

 

Kamu selalu kah duduk , atau berdiri di hadapan almari yang penuhhh dengan baju sampai baju kamu masuk ke kawasan baju pasangan, sambil berkata “Alaaaaa tiada baju mahu pakai harini!!”

Aku rasa setiap orang, perempuan mostly, lelaki mungkin yang metroseksual sahaja melakukan ini. Baju yang dipilih untuk pakai sehari-harian, sama ada pergi kerja atau keluar santai, adalah berdasarkan beberapa faktor. As for me, the following criteria aku titikberatkan:-

  1. Ke mana? Occasion apa? Dari situ boleh tahu kategori baju yang bersesuaian.
  2. Baju yang matching dengan kasut atau tudung atau handbag, accessories, etc. Alamak! Kalau ter pilih baju yang tiada satu pun kasut/handbag yang match, tiba-tiba terfikir keperluan membeli handbag dan kasut yang baru, barulah baju tersebut layak dipakai.
  3. Bila last pakai baju tu. Kalau bekerja baju yang sama tidak boleh diulang dalam tempoh tertentu contohnya 2minggu, (kalau kaya banyak baju dalam tempoh sebulan tiada baju berulangan yuhuuu sebulan tu, KALAU KAYA BAJU) unless it is uniform. Uniform tu pula coverall kan hahh pakai lah kau hari hari coverall, senang juga begitu sebenarnya jadi tiada keinginan shopping baju kerja, pakai uniform lebih jimat.
  4. Kalau mahu pergi jalan-jalan, fikir balik bila last baju tu sudah kena snap gambar dan upload di facebook/instagram/twitter. Kalau dalam tempoh yang terdekat sebelum itu, maaf baju, kamu tidak dipilih untuk harini. Hahaha hambek kau nyahh kauu ingatt kauu artisss. Choiii!!
  5. Ikut mood, kalau baju tersebut perlu di iron sementara hari tersebut pula malas mengiron, carilah baju yang main sarung seja takpayah iron. Tapi jarang lah baju jalan-jalan aku perlu di iron, jarang-jarang.
  6. Cuaca. Ya pilih baju berdasarkan cuaca, risky! Sebab masa di rumah hujan lebat sejukk, pakai la jaket bagai kan, sampai bandar, hambek kau panasss gila pakai lah kau jaket tu sebab takboleh buka, baju dalam jaket nampak armpit! HAHAHAAH .
  7. Banyak lagi faktor yang psiko sebenarnya. Diva sangatt kannn! Namunnn!

Tentang baju ni, sebab tu lah aku selalu beli baju yang aku tak tahu pun bila nak pakai, for what? For emergency la, just in case any time in the future aku mahu pakai baju begitu, nahh , aku sudah ada, kan senang. Macam sekarang ada banyak cardigan belum dipakai.

Sekarang, baju kerja suami, memang tiada masalah, aku iron semua dan pesan sama dia, ambil baju setiap hari dari baju yang kanan sekali okay, ingat, bermula dari kanan sekali. Dia tanya “Kenapa?” Sebab baju dari kanan yang by belum pakai minggu lalu. And the cycle goes on la.

Baju kerja aku pula sebelum ni tak mahu iron baju sendiri awal-awal, sebab baju yang aku iron malam ni tak semestinya aku akan pakai esok. Memilih baju last minit time tengok jam agak-agak sikit lagi lambat pergi kerja adalah lebih cepat dari memilih baju malam sebelum hari tersebut, gila lama dan susah buat keputusan. Last minit lebih senang buat keputusan. Tapi sekarang, aku iron sahaja mana-mana baju yang aku ada, masa mahu pakai baru pilih la.

That’s all.

Monday is almost over, must be happy sekarang kannn. Have a good week ahead!

 

Love,

Cinoi xo

p/s 1: Aku ada update jaycinoi.blogspot.com

p/s 2: Click di SINI untuk beli HIJAB

p/s 3” Click di sini untuk HERBALIFE ;)

Sunday, September 23, 2012

Badan Naik Balik?

 

Assalamualaikum.

Lewat ini, Coach Cinoi (ecewah sangat kan) sering dihujani dengan soalan

“Saya dengar kalau berhenti ambil Herbalife, badan gemuk balik, betul kah?”

Dijawab dengan:-

“Yes, badan naik balik KALAU balik ke OLD HABIT punya EATING. We are what we eat. Bukan sebab berhenti consume HERBALIFE,  gemuk disebabkan apa yang kita makan, bukan apa yang kita TIDAK makan”

  1. Herbalife bukan ubat kurus. Kurus kerana badan kita cukup nutrisi dengan ambil makanan baik iaitu di konteks ini di sini HERBALIFE itu tadi lah, badan kita menghasilkan “defisit kalori” which is asas untuk mengurangkan berat badan. bayangkan you stop, badan mahu terima balik berbagai-bagai, mestilah badan akan respon kepada itu.
  2. Herbalife is healthy nutrient, it’s health program. Badan boleh kurus sebab kandungan calorie as in per shake is less than 200cal. So, kalau kira replace 2 meal (breakfast and dinner) with shake, and lunch normal meal, Calorie Intake kita sehari cuma around 1000-1200cal right? That is why boleh kurus sebab BMR x DDR kita lepas tolak calorie yang kita makan masih ada baki lagi untuk dia kerjakan, bila sudah habis dia kerjakan 1200cal itu tadi, baki itu dia akan kerjakan lemak sedia ada di badan, consistently consume la, that is why boleh kurus,. Pening? If you choose Herbalife, you will learn a lot along the way.
  3. Lain badan lain respond. Setiap customer ku including my coach and my husband, masing-masing ada respon badan yang berbeza. That is why, if you purchase herbalife, it comes with a coach. Ehem Winking smile The coach akan bagi kau faham, kenapa kau consume begini, kenapa bukan begitu. If you betul betul faham why and how this Herbalife Cellular Nutrition works, InsyaAllah, tak adalah badan naik mendadak semula after you stop. Lagipun selepas dapat ideal weight, you will be in a Maintain Weight program. Ask me how now Winking smile
  4. Dan kerana itu jugalah, ini menjawab soalan “Kenapa Herbalife tidak dijual di pasaraya atau farmasi” sebab kalau dijual di sana kamu tidak dapat bersamanya coach percuma.
  5. Ada yang cakap, kawal makan pun badan naik. Here you must be very careful, it is not about KAWAL MAKAN, yang kita patut kawal ialah CALORIE INTAKE. Ask me how now (sempat lagi ni tagline Herbalife).  Contoh: Roti canai, nampak sikit kan alaa sekeping seja apa ada hal, jangan kau main, hakikatnya calorie dalam roti canai adalah sangat tinggi sayang. Ambil tahu apa yang dimakan. Ini basic things lah Herbalife kah tidak Herbalife ka, luangkan sedikit masa untuk ambil tahu apa kamu consume.

Cukup lah 5 dulu hari ini.

Apapun, berbalik kepada tajuk,  fikir semula, why you want to lose weight at the first place? Adakah sebab okay I mahu kahwin I have to look good dalam gambar kahwin nanti, so lepas kahwin determination tu hilang.  Atau adakah sebab mau hindari diri dari penyakit? Atau mahu cantik semata-mata? Atau apa? Ask yourself why.

Dan ingat, tiada jalan pintas, okay minggu depan mesti kurus. Esok lusa tulat kuruslah sudah. NO! No such things if you want to be slim in a healthy way.  Ingat balik berapa lama kamu dalam berat itu , 1 atau 2 hari? Sama juga yang mahu gain weight, okay by 2 weeks aku mesti besar sudah, katanya konon. Contohnya diriku ini sendiri. Aku dalam keadaan 46kilo selama bertahun tahun, tiba-tiba dalam 2 minggu mahu 53kilo? Hellooo. Lepas tu dapat pula berat 60kilo, habis tak muat seluar kerja, sebab masalah peha dan perut (aku tahu ramai perempuan hadapi ni), but now I am very happy that I can fit in to my old pants and jeans, and get rid of my gastrik. Alhamdulillah, kita usaha selebihnya urusan Allah, doa seja banyak-banyak.

Mahu tanya apa sahaja, contact me at cinoi17@yahoo.com, atau facebook Cinoi Lavigne, instagram cinoidotcom, twitter cinoidotcom. Okay? I would be very happy to be your coach, I am all excited here.

And this guy dalam gambar di bawah ni, that was him 4 months ago, now he said, “Tiada sempat aku merasa kebuluran kelaparan sepanjang mengamalkan diet Herbalife ini, tiada pula aku berasa kenyang sampai mahu terbungkang”

DSC_0052

Semoga badan/berat sayang tidak naik balik ;p

 

DSC_00171st pre-wedding photo and video shoot (Around early this year, 1st quarter of 2012)

 

2012-08-12 17.39.33

2 weeks before wedding day, lost 16kilos.

 

 

SAYA SUDAH!

KINI GILIRAN ANDA,
LOSE WEIGHT NOW, ASK WE HOW

lose weight now, ask me how

 

 

 

Love,

Cinoi & Jay xo

Sunday, September 16, 2012

Hijab 01

Assalamualaikum, selamat Hari Malaysia Winking smile

Jadi siapa-siapa yang follow instagram ku pasti tahu kan.photo

Semalam upload gambar shawl yang aku jual untuk first batch ni.

In fact, on my 10th day wearing hijab,(ya hari kesepuluh ku rasa makin sesuatu, gembira barangkali) kemarin, aku sudah memakai pun salah satu shawl yang sepatutnya dijual bahahaha. Ni lah susah kalau penjual sendiri shopaholic.

photo (1)

Jyeahh. Rasmi Butterfly Printed Scarf pergi open house suami punya aunty kemarin. Dan maaf shawl di atas sudah sold out, ya yang di atas ni aku ada 2 helai saja, satu helai yang lagi satu tu sudah kena beli semalam.

Scroll down for more, interested? Email cinoi17@yahoo.com dengan subject “Order Hijab ya” ya ya jadi aku ndak ter missed email email kamu.

002Size : Big
Material : Cotton
SOLD OUT

003Size: Big
Material: Cotton
SOLD OUT

004Size: Big
Material: Chiffon
SOLD OUT

005Size: Standard
Material: Handloom Viscose

006Size: Standard
Material: Cotton

001Size: Standard
Material: Cotton

007008Size: Big
Material: Cotton Silk

Happy shopping.

Love,

Cinoi xo

Wednesday, September 12, 2012

Wedding Wordless Wednesday

1a

2a

3

4

DSC_0152

Friday, September 7, 2012

Bebelan Rawak Seorang Isteri 1minggu 6hari

 

Alhamdulillah syukur nikmat. Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu tiba juga, malah sudah lepas dengan lajunya. Seriously, menunggu punya la lama haha. Tapi masa nikah tu aku macam “Aik? Sudah kah? Sah?” Haha tiba-tiba je SAH! Penat ai berdebar tahu.

Banyak perkara aku mahu update tentang perkahwinan ni, tapi mungkin di blog jaycinoi.blogspot.com ya. Banyak cerita di belakang tabir aku mau share sebagai kenangan, keseronokan dan mungkin rujukan pihak-pihak yang bakal berkahwin, hopefully update yang akan datang itu membawa manfaat lah, kalau ndak pun, asalkan boleh bikin kamu ketawa boleh lah.

Cuti 23 hari sudah berakhir, in fact aku tambah lagi 1 hari, jadi 24 hari, Khamis (kemarin) baru masuk kerja. Yang tidak cuti, ialah kerja HERBALIFE. Aku cuma betul-betul cuti HERBALIFE masa on the very day, 25 August 2012, dan pada majlis sebelah lelaki 1 September 2012. Sampai ada orang call, right before aku bergerak dari rumah ke dewan pada 1 September tu, katanya kami kenal di gym, aku ada bagi name kad dengan dia, dia mahu cuba Herbalife sebab berbulan ke gym pun tiada penurunan. Aku minta maaf, and dalam hati aku niat, kalau rezeki ku memang aku punyalah, kalau dia tidak dapat menunggu sampai habis hari besar ku memang bukan rezekiku untuk bantu dia dapatkan badan yang sihat.

Di sini aku mahu ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin buat semua lah salah silap di blog twitter fb kah secara langsung tidak langsung secara live atau apa sekalipun, I’m Sorry. And thanks yang mendoakan perkahwinan kami, lebih-lebih lagi yang datang I really do appreciate it, THANK YOU.

Aku balik balik panggil Jay “Suami, kita pergi mana lepas ni” Sebab macam percaya ndak percaya seja aku sudah kahwin, jadi balik-balik lah sebut SUAMI, LAKI, ISTERI dan ayat-ayat rumahtangga yang lain bahahahaha. First night tidur di KK aku even bermimpi diketuk pintu oleh para ustaz dan imam, aku bangun buka mata tengok inaidijari then tidur balik hahahaha entah apa yang ku fikirkan sebelum tidur, mungkin aku ndak sikap ada orang besar di sebelah. Tapi seriously, memang banyak perkara perlu dilakukan untuk membina hidup berumahtangga, and I think it’s gonna be fun and exciting. Doa yang baik-baik, fikir yang baik baik InsyaAllah perkara baik akan datang.

 

Apapun jangan risau, aku masih Cinoi.

_MG_0541

Cuma semakin hari InsyaAllah semakin bersifat keisterian. Ecewah, sungguh isteri betol!!!

 

DSC_0613

Terima kasih suami yang kurus kerana mengelap airmata isterimu yang cantik.

Ok bye thanks for reading, tahan-tahan jak la kalau kamu meluat ah, pengantin baru bah aku ni, kasi can. ;p

Thank you Allah

Love,

Cinoi xo

Thursday, September 6, 2012

Di sebalik tabir video tersebut

 

On my very wedding reception, my official videographer a.k.a my abang ipar telah menayangkan video yang telah dihasilkan oleh dirinya sendiri juge pun.

Masa wedding reception di Sandakan and Lahad Datu both kena pasang ni video.

Fact:-

  1. Sebahagian shooting video telah dimulakan sedari awal tahun lagi.
  2. Semasa pakai skirt mustard, venue ialah RDC Sandakan. (Rainforest Discovery Centre)
  3. Semasa pakai skirt mustard dan tunang ber tshirt biru ialah semasa Jay masih lagi seberat 101kg, sebelum Herbalife lagi.
  4. Shoot kedua ialah seminggu sebelum raya, ketika berat Jay sudah 85kg. Sudah boleh pakai seluar slim fit, dan baju size M bertopi Jason Mraz ha ha. Shoot kedua tersebut betul-betul sebelum berbuka puasa, ambil masa sejam sahaja photo and video.
  5. Semua kanak-kanak yang mendominasi video ini ialah anakbuah saya, yang scene dorang pegang kad LOVELY DAY tu adalah malam sebelum saya nikah.
  6. Videographer (Abang Azman) ada di dalam scene ucapan berbaju melayu purple, isterinya pun ada.
  7. Scene baru bangun ialah pagi sebelum nikahhahaha.
  8. Iya, minit ke 3:31 aku cakap sama suami “Selamat bekerjasama!”

I miss my wedding so much. Thanks to my videographer.

 

Love,

Cinoi xo

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....