Monday, December 31, 2012

Goals

 

Akhirnya hari terakhir di tahun 2012. Begitu cepat masa berterbangan.

Adakah azam tahun 2012 sudah tercapai? Adakah sudah ada azam yang baru.

Well, I have few in mind, I will write down here next year Winking smile

So, here is a guide for us, in making new resolutions.

 

This is from Brian Tracy :-

Clarity accounts for probably 80% of success and happiness.

Lack of clarity is more responsible for frustration and underachievement than any other single factor. That’s why we say that "Success is goals and all else is commentary."

People with clear, written goals, accomplish far more in a shorter period of time than people without them could ever imagine. This is true everywhere and under all circumstances.

You could even say that the three keys to high achievement are, "Clarity, Clarity, Clarity," with regard to your goals. Your success in life will be largely determined by how clear you are about what it is you really, really want.

 

photo (1)

 

 

happy new year!!! *bunga api*

Thursday, December 27, 2012

Gambar percutian Cinoi Lavigne di Genting Highland

 

Bismillah.

Sambungan entry

Legoland

dan

JPO

Lalu on the 14th of November (Wednesday) kami bergerak around 10am from Cheras to Genting. Saya dan suami, Kak Lyne and Husband – Syakir and their little one Qays.
While Sis Lyn from Kuantan, with husband Abg Idi and kids Iwan and Erin, tapi dorang sampai lambat!

DSC_0410

Kami check in dulu di Frist World Hotel, nasib baik dah siap confirm booking bilik awal, sampai terus check in dekat kiosk sahaja then terus amsuk bilik, ambil connecting room dengan Kak Lyne.

Lepas tu terus turun bawah pergi main-main konon, tapi sebenarnya banyak sight seeing dari bermain-main.

DSC_0463

Awal-awal I memang pakai jacket, semangat koo finally take off juga the jacket because its getting hot in here~ Jay memang since dari awal lagi pakai tshirt and shorts, dia nak buktikan dia memang orang Ranau, ah ah ah, and Ranau lebih sejuk.

Then baru jalan-jalan sekejap hujan dah turun. So kami masuk buat indoor aktiviti sahaja.

entrance ticket

Mujurlah beli ticket All Park (indoor n outdoor) for 2 days sekaligus, jadi hujan di luar pun boleh masuk ke dalam. Lepas tu makan sebab sejuk lapar gila, then balik for Maghrib, dan Kak Lyn pun sampai dari Kuantan.

DSC_0600

Malam kita jalan-jalan indoor park only. Then sebok mahu masuk salji-salji,Iwan and Erin follow Kak Lyne and Bro Kay, so anak dorang Qays ni tinggal lah dengan Aunty Noi, dorang pergi main salji dekat dalam tu. Huii malas aku, aku taknak pergi masuk dalam sebab selama ni pergi genting pun aku takmau masuk, aku bertekad nak pergi tempat bersalji yang sebenar. I will visit tempat bersalji by 2014! Amin!

DSC_0646

DSC_0619

Then pergi lepak minum saja di lobby hotel. Lepas tu masuk bilik memasing, sejuk tuu haruslahh masuk bilik memasing awal sikit trololololol.

Next day check out hotel awal-awal, lepas tu baru pergi outdoor layankan budak-budak ni main, 3 budak ja ada ni Iwan, Erin and Qays. qays

qays 2sistersFrom above Erin, Abg Idi, Sis Lyn, Iwan
Tengah  Sis Lyne & Bro Kay
Bawah sekali siapa lagi yours truly and emsem husband.

 

Last sekali main buai besar ni, kejadah tah nama dia, ni memang betul-betul penat dan bosan dah, so last kopek la main.

buai laju laju

Ni lah wajah-wajah excited sebelum buai start bergerak

Bila buai dah gerak

DSC_0906

Aku sorang-sorang excited.

Okay habis. On the 15th dari genting teros gerak kuantan rumah kak lyn. Arrived malam sudahhhh. Fuhhhh. Till next vacation.

Happiness is not something you postpone for the future; it is something you design for the present.
Jim Rohn

Love,
Cinoi xo

Wednesday, December 26, 2012

I Am Blessed!

 

Bismillahirrahmanirrahim.

Ayuh layan gambar, sebahagiannya cuma re-post dari instagram

hubbyLove you for a thousand years more hihi annoying!!!

 

IMG-20121223-WA043Finally dapat pakai kurung peplum, sana peplum sini pelum, everywhere peplum (nyanyi macam old mcdonald had a farm e yai e yai o, moo moo here moo moo there, everywhere moo moo)

 

photo (2)

Jumpa kawan-kawan (Curi gambar! maafkan saya penunggu gua!)

Lepak dengan Imanxander tekejut-tekejut dengar macik pransisca peter menyanyi. IMG-20121223-WA057

CoachDapat beli sesuatu dari Clearence Sale since 1941! Sekarang fikir-fikir handbag 70th anniversary design pula! Macam-macam!

 

IMG-20121225-02862

Bawa Mom jalan-jalan and shopping. Best bah perasaan tu. Kerja keras memang untuk buat semua ini. Alhamdulillah.

Dan bawa budak dua di bawah ni jalan and shopping. Bikin panas ni si upit-upit yang bibiran dan adiknya yang bikin geram sepanjang masa.

IMG-20121225-02852

DKNY pink new perfumePerkahwinan 4 bulan. Alhamdulillah. Suami yang annoying, lebiu!

 

cousins from japan

Lepak with Kakak no.1, Kak Nani and husband and kids, and kakak no.2 Kak Misah and Husband n daughter Chempaka, and cousin from japan yang cuma dapat balik setahun sekali Kak Lina, and husband and son Kazuki. Ada lagi seorang cousin dia balik awal.

 

Alhamdulillah, despite segala kesusahan dan masalah that I have been through all week,  I am blessed. Thank you Allah atas ujian. kuiz, test, peperiksaan mengejut. Count your blessing and start being grateful.

 

"Your family and your love must be cultivated like a garden. Time, effort, and imagination must be summoned constantly to keep any relationship flourishing and growing." -- Jim Rohn

 

Love,
Cinoi xo

Thursday, December 20, 2012

Rezeki dikongsi bersama

 

Bismillah..

 

Alhamdulillah hari ini makan lunch percuma, ada yang pemurah hantarkan 4 kotak pizza ke office.

IMG-20121220-02752

Aku makan banyak sangat, 3 slice. Itu pun slice ke 3 aku habiskan dengan susah-payah.

Lalu ada yang kata
Hey, orang Herbalife, makan pizzaa??!!!

Yes. Herbalife tak ada pun pantang larang jangan makan pizza. Cuma kuantiti kena la moderate bukan sebab Herbalife, sebab kita nak jaga apa yang masuk dalam badan kita ni, dan tak ada lah nak makan pizza or FAST FOOD setiap hari. Lepas tu pandai-pandai lah kan nak minum air banyak-banyak kah, nak minum Herbal Aloe Concentrate banyak-banyak or minum Teamix pekat-pekat. IMG-20121220-WA005

 

Aku? Setiap hari selepas lunch aku akan makan ini.

IMG-20121220-02758muka excited tak hengat kan, cantek tak bunga di baju saya ;)

Omega 3 Fish oil

 

Nak cantik?

Mahu buang lemak tepu?

Nak jaga jantung?

Mahu kawal kolesterol?

Cuba la Omega 3 Fish Oil ni, Mommy and Daddy pun makan ni, ibu dan ayah mertua pun makan Omega 3, apatah lagi kita yang muda-muda ni. Nak kurangkan risiko high kolesterol, sakit jantung, stroke.

photoNW tu apa? Nanti I cerita di lain entry *beliurrr tengok NW huhuhu*

Omega 3 fatty acid ni tidak terhasil sendiri oleh badan kita, so bagaimana cara mendapatkannya?

Through our diet, means dari pemakanan. Contohnya ikan yang berlemak tinggi, atau lebih senang, Omega 3 Fish Oil.

Tak reti nak telan, no worries, Omega 3 ni SOFTGEL mudah sangat licin, kalau Jay dia memang crazy and sangat fond of this Omega 3, dia KUNYAH saja. Yes, Sebab tak hanyir, didaun bersama minyak thyme, peppermint and clove, fresh dan tak hanyir.

Support joint health, enhance heart health, Maintains healthy cholesterol and triglyceride levels, Improve brain health (ibu mengandung makan ni sebab omega3 is good for baby's brain development refer HERE)

Ingat tidak, entry PENDEDAHAN SEORANG COACH, dekat situ ada VISCERAL FAT kann.

6

Untuk turunkan visceral fat ni bukan mudah, dia ni lemak di perut, dan di sekitar vital organ seperti jantung. terhasil dari lemak jahat yang memang susah nak buang dari badan, cuba kalau beli makanan di supermarket, tengok label di belakang, kalau ada tulis TRANS FAT better jangan makan selalu, or AVOID terus. Itu lemak jahat yang susah disingkirkan.

Di bawah ni result VISCERAL FAT saya hihiks Winking smile2

Dalam lose weight program selalunya BODY FAT memang senang saja turun, VISCERAL FAT ni paling susah turun expecially kalau tak cukup tidur, smoking lagi. Memang sangat susah. Visceral fat ni lah penyumbang terbesar risiko sakit jantung, stroke, dan berbagai penyakit tak berjangkit yang lain.

So take care of yourself. Eat good food. be choosy on your food! Exercixe atleast twice a week and drink enough water.

 

NAK CUBA OMEGA 3 FISH OIL??? BOLEH! CONTACT 0177000171IMG-20121220-02760

 

Semoga ada yang mendapat manfaat dari entry ini. Segala yang buruk itu dari saya sendiri, yang baik-baik itu nikmat dari Allah s.w.t.

Love,

Cinoi xo

Kesinambungan

Tuesday, December 18, 2012

Monday, December 10, 2012

Kahwin Masak Makan

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ini genap 3 bulan 2 minggu 1 hari I dan Jay berkahwin. Ehe, 116hari. Rasa macam dah lama kahwin. Padahal baru suku tahun. Tapi kadang-kadang rasa macam baru berkahwin takpuas sanding.

Most people cakap sebelum kahwin, dekat dekat nak kahwin kena lah belajar masak. Which aku tak buat pun, sebab Mommy cakap, dulu sebelum kahwin pun Mom tak pandai masak. Kakak kakak I pun sama juga. Tapi Mom kata, lepas kahwin, itu akan automatik. Just go with the flow.

Which is true.
Sebelum kahwin, aku hanya selalu masak spageti dan spageti dan spageti.

I can make good Herbalife shake too!





But, after berkahwin. Aku makin suka main masak masak. Kalau dulu dulu setakat ayam kicap pun sudah bangga yeeehaaaaa.




Lately aku semakin berani. Ecewah. Aku cuba masak sesuatu yang aku takpernah buat pun, kerapu stim, kari ikan, sotong paprik, etc.

Masa Jay dalam program (LOSE WEIGHT PROGRAM), makan malamnya ialah Herbalife shake.
Tapi sekarang kan dia sudah lose 16kg, so jadual makan nya sudah berubah, he can dinner normal meal.

Tapi during weekdays, kan kerja, sampai rumah sudah gelap. Nak masak memang ikut rajin. Rajin juga kadang-kadang tapi suami memilih untuk makan biasa dan shake alternate night. Contoh: kalau malam ni dinner laukpauk, esok malam dinner shake. Kalau makan laukpauk pun, either after work terus pergi ke makan, atau balik I masak. Kalau penat sangat memang shake saja la, cepat complete dan mudah.

Weekend is the only time boleh masak siang malam and mock fulltime housewife. Seronok ya.

Pagi bangun blender shake. Lepas tu terus fikir and masak untuk lunch. Petang masak lagi untuk dinner. Dan inilah masa terbaik untuk cuba menu baru. Selalu aku google dua tiga resipi website, then aku gabung dan olah ikut kesenangan and bahan yang aku ada.
Sometimes, aku whatsapp sisters di group whatsapp. Dan yang paling senang, call Mom, tanya how to cook this and that. Dan tiru di Food Channel, siap beli daun rosemary spices bagai. Olive oil pun ada.

Tetap, tukang rasa aku ialah suami

"By tolong rasa ni okay kah"

Suami ku jujur kurang garam kurang gula ka lebih ka, dia memang bagitahu dan kadang-kadang tolong alter or adjust lauk tu. Tapi lagi puas bila dia cakap "hmmmm ngam! X payah sudah ejas"

Lepas tu tengok suami makan Ya Allah, perasaan overwhelming yang tidak tergambar. Keseronokan tu bikin excited feeling feeling masterchef.

Aku harap dapat beli or dihadiahkan oven. Jadi boleh aku memperluaskan skill masak. Ecewah. Ini memang sangat tiba-tiba dan randome sekali.
To bujangan out there, do not worry kalau tak tahu or tak pandai or malas masak. Rasanya perkara ini akan datang secara semulajadi selepas berkahwin. It's magical how love and marriage can turn a lazy-tahu-nak-enjoy-karaoke-kutu-malam-lepak to a chef at home.

Ok. Thanks for reading.

Love,
Cinoi xo


- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, December 4, 2012

Sudahkah anda memiliki Powerbank anda?

Bismillahirrahmanirrahim.

Masa pergi Kl haritu konon aku memang mahu pergi lowyat, cari Powerbank. Tapi tak menyempat. So aku pergi Herbalife training di Gambang tanpa Powerbank berserah sahaja memaksimumkan penggunaan ipad dan phone untuk rekod semua notes, as in audio, video, and picture.

Untuk yang tidak tahu, Powerbank ni is a mobile charger. Charger bergerak. Sangat convenient sebab nowadays we are using smartphone yang bateri dia tak berapa nak smart kan, laju saja drain. So we have this technology called Powerbank. Bank kuasa bergerak. So tiadalah tengah bejalan-jalan tu tibatiba run out of bateri kan, powerbank sentiasa di sisi. Memastikan kita sentiasa connected to the world ecewah.

Before this, masa aku beli BB Bold 4 in March 2012, aku dapat free charger on the go macam Powerbank tu, jenama Belkin



Free kan, tapi bila balik rumah, Blackberry Bold 4 9900 yang sangat perangai ni tak mahu pula di caj oleh Belkin ni, tak cukup power katanya. So suami yang guna untuk caj Samsung dia masa itu.

Lama-lama Belkin ni hilang tah ke mana.

After balik dari holiday, aku tengok bebudak staf company aku semua ada Powerbank, rupanya doorgift Annual Dinner company yang aku tak attend tu sebab aku bercuti ke semenanjung, doorgiftnya ialah Powerbank.

Aku dapat satu dari seorang staf sku yeayyy. Thank you.


Kapasiti 8000mAh

Caranya ialah, cek bateri phone kamu berapa mAh. Powerbank yang kamu beli powernya mestilah melebihi mAh bateri fon kamu barulah ia mampu mengecas phone kamu ok.

Powerbank ni kalau full caj, dia dapat cas phone samsung s3 sebanyak 5 kali.

Ada pelbagai warna dan bentuk kini dijual di pasaran.

Go get one now!

Love,
Cinoi xo


- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, November 28, 2012

Wordless Wednesday

DSC_0409 DSC_0452

Tuesday, November 27, 2012

Always surround yourself with people who believe in you and your dreams!

 

Bismillahirrahmanirrahim…

Lompat-lompat blog. Senyum senyum baca blog COACH ku sendiri,  dan up upline I.

herbalife income 1 

http://melissaarman.blogspot.com/

 http://firstbasyeer.blogspot.com/

herbalife income  2

Hahahaha mengata I kerrr? But it was true though.

FIRST time tengok statement, I was like “Ehh, camna baca statement ni?” Serious aku ingat masa tu Herbalife must have made a mistake. And pay me for someone else’s punya gaji.

Tiba-tiba sangat kan, tak pandai baca nombor. Aku kan beginner lagi. Jadi macam kurang percaya la. Percaya juga cuma shocked sikit. Sebab maybe expectation aku is not that high. But Alhamdulillah. I earn what I worked for. Buat part time bodoh-bodoh ikut saja, dapat extra. Syukur!DSC_0211

 

NOW, I am looking for more business partner. Tak kira lah part time ka full time ka, semua boleh. Berminat boleh contact 0177000171

 

motivational 1

Thank you coach! Thank you upline.

 

Love,

Cinoi xo

Monday, November 26, 2012

Cinoi dan suami dilihat berjalan-jalan di JPO.

 

Tajuk nak laman gossip kan!

Ok. Sambungan….

Malam tu lepas penat legoland baru sibuk cari hotel di JB. Tu aku memang tiada booking awal. Pandai kann cuti sekolah semua penuhh hotel.

“No one back out ke? Cancel booking ke? Ookay xpela” *mukasedih*

Kehel kehel kunun aku becakap, sekali aku mahu berlalu pergi, receptionist tu kejar “Puan, puan! ada bilik. Tapi dua katil single la”

“Ala tapi saya mahu rapat-rapat”

“Puan gabungkan je dua katil tu”

 

Hotel yang logo dia  macam daun Herbalife tu. tri-leaf logo.IMG-20121111-02355 

Penat pusing-pusing cari hotel. Dah tak larat dah nak pergi cari makan pula, so macam biasa we’olls SHAKE saja.

2012-11-10 22.35.39*Shaker bottle baru, lebih gemuk, comel dan banyak kaler, 600ml*

 

Next day, Day 2 - SUNDAY  11/11/12,

IMG-20121111-02359

Pergi turun sarapan konon dengan tak mandinya. Sampai bawah makan sikit saja lepas tu kenyang. Sudah biasa sarapan SHAKE. Sekali sarapan benda lain jadi tak sedap. Mahu makan banyak-banyak tapi kenyang. 

Then pagi-pagi lagi aku menimbang /body scan orang di LOBI hotel okey. TANITA aku memang bawa ke mana-mana. So di mana-mana boleh sharing knowledge tentang 8 komposisi badan. 2012-11-11 11.55.20 

Lepas tu baru pergi JPO. DSC_0323 Sikit saja gambar di JPO pun. Takdalah murah sangat pun. Yang betul-betul aku tengok murah GAP and ESPRIT saja. Kalau orang mahu cakap last season pun dekat MALL pun sama juga, barang-barang SALE tu kau fikir tak last season ker noks. Hehehe. Banyak beli baju suami saja dekat JPO. Betul tak tipu. Sebab aku bawa baju dia 3 helai saja dari KK untuk trip 10 hari. Aku ni masa tu mahu beli kasut Charles n Keith tapi crowded sangat susah mahu minta size aku. Dua kali cobaan aku masuk sana, dua dua gagal. Tidak mengapalah.

IMG-20121111-02367

DSC_0330 Siap lepak dengan Faiq and wife, and dengan Sharul lagi. Both aku dan suami punya old friend. *tiada gambar*

Lepas berpenatan di JPO, aku ke Parit Raja (sejauh 1jam 96km tol rm8+-) semata-mata jumpa keluarga angkat aku. Mak sudah siap masak dah weyh. Rugi kot kalau aku tak pergi.

*tiada gambar makanan sedap masakan johor tersebut*

Lepas kenyang lama aku lepak sana, aku siap timbang semua orang guna TANITA. And siap buat MINI SHAKE PARTY lagi, bagi dorang rasa HERBALIFE SHAKE macam mana. Ah ah ah.IMG-20121112-02375

Who’s up for SHAKE PARTY AROUND KK?? For FREE! GIve me a call/sms/whatsapp 0177000171

Malam tu aku balik semula ke JB, tidur JB.

Next morning Day 3 - ISNIN 12/11/12,
Pagi pagi lepak dengan Faiq sambil makan. Sambil cerita panjang, ini lelaki kaki gossip.

Sempat timbang/body scan dengan TANITA di parking lot JUSCO taman U. Luarr biasa sangatt!!! Lepas tu chow sin chi! IMG-20121112-02373

SAME DAY Shoot balik ke Kuala Lumpur. Singgah RNR Machap, jumpa Makcik suami sekejap. Sampai di Kuala Lumpur kepetangan sudah hujan siap. Di hotel budak Qays ni datang melawat Aunty Noi. DSC_0386

Then dengan Qays, mama Qays, and Abah Qays and Uncle Jay pergi makan durian. Musang king! Nyum nyum nyum

IMG-20121112-02408 lepas tu balik hotel  tidur nyenyak. Sebab esok nak pergi H&M. Haha.

Kesimpulan: Tiada satu hari pun aku tidak sharing pasal 8 komposisi badan menggunakan TANITA. Alhamdulillah. Dan tiada satu hari pun aku tidak travel long distance by road.

 

..bersambung….

 

Love,

Cinoi xo

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....