Monday, December 10, 2012

Kahwin Masak Makan

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ini genap 3 bulan 2 minggu 1 hari I dan Jay berkahwin. Ehe, 116hari. Rasa macam dah lama kahwin. Padahal baru suku tahun. Tapi kadang-kadang rasa macam baru berkahwin takpuas sanding.

Most people cakap sebelum kahwin, dekat dekat nak kahwin kena lah belajar masak. Which aku tak buat pun, sebab Mommy cakap, dulu sebelum kahwin pun Mom tak pandai masak. Kakak kakak I pun sama juga. Tapi Mom kata, lepas kahwin, itu akan automatik. Just go with the flow.

Which is true.
Sebelum kahwin, aku hanya selalu masak spageti dan spageti dan spageti.

I can make good Herbalife shake too!





But, after berkahwin. Aku makin suka main masak masak. Kalau dulu dulu setakat ayam kicap pun sudah bangga yeeehaaaaa.




Lately aku semakin berani. Ecewah. Aku cuba masak sesuatu yang aku takpernah buat pun, kerapu stim, kari ikan, sotong paprik, etc.

Masa Jay dalam program (LOSE WEIGHT PROGRAM), makan malamnya ialah Herbalife shake.
Tapi sekarang kan dia sudah lose 16kg, so jadual makan nya sudah berubah, he can dinner normal meal.

Tapi during weekdays, kan kerja, sampai rumah sudah gelap. Nak masak memang ikut rajin. Rajin juga kadang-kadang tapi suami memilih untuk makan biasa dan shake alternate night. Contoh: kalau malam ni dinner laukpauk, esok malam dinner shake. Kalau makan laukpauk pun, either after work terus pergi ke makan, atau balik I masak. Kalau penat sangat memang shake saja la, cepat complete dan mudah.

Weekend is the only time boleh masak siang malam and mock fulltime housewife. Seronok ya.

Pagi bangun blender shake. Lepas tu terus fikir and masak untuk lunch. Petang masak lagi untuk dinner. Dan inilah masa terbaik untuk cuba menu baru. Selalu aku google dua tiga resipi website, then aku gabung dan olah ikut kesenangan and bahan yang aku ada.
Sometimes, aku whatsapp sisters di group whatsapp. Dan yang paling senang, call Mom, tanya how to cook this and that. Dan tiru di Food Channel, siap beli daun rosemary spices bagai. Olive oil pun ada.

Tetap, tukang rasa aku ialah suami

"By tolong rasa ni okay kah"

Suami ku jujur kurang garam kurang gula ka lebih ka, dia memang bagitahu dan kadang-kadang tolong alter or adjust lauk tu. Tapi lagi puas bila dia cakap "hmmmm ngam! X payah sudah ejas"

Lepas tu tengok suami makan Ya Allah, perasaan overwhelming yang tidak tergambar. Keseronokan tu bikin excited feeling feeling masterchef.

Aku harap dapat beli or dihadiahkan oven. Jadi boleh aku memperluaskan skill masak. Ecewah. Ini memang sangat tiba-tiba dan randome sekali.
To bujangan out there, do not worry kalau tak tahu or tak pandai or malas masak. Rasanya perkara ini akan datang secara semulajadi selepas berkahwin. It's magical how love and marriage can turn a lazy-tahu-nak-enjoy-karaoke-kutu-malam-lepak to a chef at home.

Ok. Thanks for reading.

Love,
Cinoi xo


- Posted using BlogPress from my iPad

8 comments:

Norf @ Effa said...

bagus-bagus... a part of a good wife is a good cook.:)

-ilyannur- said...

ya betol! tiba2 ja pandai msk kalau suda kwen kahkahkah.

aku pun tunggu2 kena kasi hadiah oven ni, boring suda aku main kuali2 haha

Chii said...

haha..ngam. aku la plg x pandai masak ni.

beaty said...

laki sa selalu komplen sebab sa masak masakan biasa. bukan masak mcm ko.. bukan inda pandai tapi kalau masak kan mesti inda abis sebab 2 orang ja makan...lol..

Cinoi Lavigne said...

Effa,
Itulah automatik dtg usaha jd good wife

Ilyannur,
Ya la aku mau trip yg mcm d food channel tu. oven ovennn

Chii,
Bnar chii takperlu risau

Beaty,
Yanitu challenge juga tu, memasak kuantiti 2org. Tp kdg ada jg adik jay d rumah, so boleh la masak utk 3 -4 org

Anonymous said...

? Kolb They are fast growing ecommerce site Asked if he will play in 2009[url=http://www.nikecincinnatibengalsshop.com]Dre Kirkpatrick Jersey[/url]
Favre said[url=http://www.officialnikeJaguarsjersey.com]Maurice Jones-Drew Jersey[/url]
"Maybe
Previously[url=http://www.nikeBearsnflshop.com]Brandon Marshall Jersey[/url]
it had been an American sport If you are looking for shirts[url=http://www.cheapjerseysLimited.com]www.cheapjerseysLimited.com[/url]
wholesale jerseys[url=http://www.wholesalejerseysgame.com]wholesale jerseys china paypal[/url]
affordable Cheap Jerseys you may feel free to contact a jersey store With the home comfort[url=http://www.officialnflcoltssite.com]Pat Angerer Jersey[/url]
you could really choose your jerseys from large selection of the jerseys upon the internet and any time you want it and could really save you much of time

donnyien said...

hai cinoi,
bukan mudah kan menjadi sorang isteri. banyak yang perlu di bereskan

Anonymous said...

ï»?Customer reviews are also a bit critical about Comcast customer support; and that is yet another thing you would need to take a note of After struggling throughout the 1929 season[url=http://www.BrandonMarshallJersey.net]www.BrandonMarshallJersey.net[/url]
George Halas replaced himself with Ralph Wilson as head coach The good news is that this program isn The seeds are released when the cone scales dry out and open at maturity
ï»?This information will give them the opportunity to show you all of the cell phones that you can choose to specifically meet your cell phone calling needs RationalPlan suite includes: RationalPlan Single Project project management software for single projects RationalPlan Multi Project project management software for multiple projects[url=http://www.CamNewtonJerseynike.com]Cam Newton Womens Jersey[/url]
projects that are interconnected through dependencies and share common resource RationalPlan Project Viewer free project management software viewer[url=http://www.CharlesTillmanJersey.net]Charles Tillman Jersey[/url]
the perfect solution for anyone from project stakeholders to team workers to view projects details RationalPlan is designed as an affordable alternative to Microsoft Project with some extrafeatures like multiproject management and it is covering project management area from WBS construction[url=http://www.KevinWalterJersey.com]Kevin Walter Womens Jersey[/url]
project planning and scheduling to critical path management[url=http://www.BrandonMarshallJersey.net]Brandon Marshall Authentic Jersey[/url]
over allocated resources detection[url=http://www.KevinWalterJersey.com]Kevin Walter Jersey[/url]
progress tracking[url=http://www.JasonPierrePaulJersey.net]Jason Pierre Paul Authentic Jersey[/url]
cost estimation[url=http://www.CamNewtonJerseynike.com]Cam Newton Womens Jersey[/url]
etcreply > span background-position: 0px 3px; p He retired following this[url=http://www.BoJacksonJersey.com]www.BoJacksonJersey.com[/url]
although was to return to the ring for a few more fightsWho are the best soccer goalkeepers? Either past or present[url=http://www.BrianUrlacherJersey.net]Brian Urlacher Womens Jersey[/url]
there have been a number of great goal-keepers The Washington Redskins and Philadelphia Eagles both won their games[url=http://www.CamNewtonJerseynike.com]www.CamNewtonJerseynike.com[/url]
leaving three teams in the division at 1-0

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....