Monday, September 24, 2012

Faktor Pemilihan Baju

 

Kamu selalu kah duduk , atau berdiri di hadapan almari yang penuhhh dengan baju sampai baju kamu masuk ke kawasan baju pasangan, sambil berkata “Alaaaaa tiada baju mahu pakai harini!!”

Aku rasa setiap orang, perempuan mostly, lelaki mungkin yang metroseksual sahaja melakukan ini. Baju yang dipilih untuk pakai sehari-harian, sama ada pergi kerja atau keluar santai, adalah berdasarkan beberapa faktor. As for me, the following criteria aku titikberatkan:-

  1. Ke mana? Occasion apa? Dari situ boleh tahu kategori baju yang bersesuaian.
  2. Baju yang matching dengan kasut atau tudung atau handbag, accessories, etc. Alamak! Kalau ter pilih baju yang tiada satu pun kasut/handbag yang match, tiba-tiba terfikir keperluan membeli handbag dan kasut yang baru, barulah baju tersebut layak dipakai.
  3. Bila last pakai baju tu. Kalau bekerja baju yang sama tidak boleh diulang dalam tempoh tertentu contohnya 2minggu, (kalau kaya banyak baju dalam tempoh sebulan tiada baju berulangan yuhuuu sebulan tu, KALAU KAYA BAJU) unless it is uniform. Uniform tu pula coverall kan hahh pakai lah kau hari hari coverall, senang juga begitu sebenarnya jadi tiada keinginan shopping baju kerja, pakai uniform lebih jimat.
  4. Kalau mahu pergi jalan-jalan, fikir balik bila last baju tu sudah kena snap gambar dan upload di facebook/instagram/twitter. Kalau dalam tempoh yang terdekat sebelum itu, maaf baju, kamu tidak dipilih untuk harini. Hahaha hambek kau nyahh kauu ingatt kauu artisss. Choiii!!
  5. Ikut mood, kalau baju tersebut perlu di iron sementara hari tersebut pula malas mengiron, carilah baju yang main sarung seja takpayah iron. Tapi jarang lah baju jalan-jalan aku perlu di iron, jarang-jarang.
  6. Cuaca. Ya pilih baju berdasarkan cuaca, risky! Sebab masa di rumah hujan lebat sejukk, pakai la jaket bagai kan, sampai bandar, hambek kau panasss gila pakai lah kau jaket tu sebab takboleh buka, baju dalam jaket nampak armpit! HAHAHAAH .
  7. Banyak lagi faktor yang psiko sebenarnya. Diva sangatt kannn! Namunnn!

Tentang baju ni, sebab tu lah aku selalu beli baju yang aku tak tahu pun bila nak pakai, for what? For emergency la, just in case any time in the future aku mahu pakai baju begitu, nahh , aku sudah ada, kan senang. Macam sekarang ada banyak cardigan belum dipakai.

Sekarang, baju kerja suami, memang tiada masalah, aku iron semua dan pesan sama dia, ambil baju setiap hari dari baju yang kanan sekali okay, ingat, bermula dari kanan sekali. Dia tanya “Kenapa?” Sebab baju dari kanan yang by belum pakai minggu lalu. And the cycle goes on la.

Baju kerja aku pula sebelum ni tak mahu iron baju sendiri awal-awal, sebab baju yang aku iron malam ni tak semestinya aku akan pakai esok. Memilih baju last minit time tengok jam agak-agak sikit lagi lambat pergi kerja adalah lebih cepat dari memilih baju malam sebelum hari tersebut, gila lama dan susah buat keputusan. Last minit lebih senang buat keputusan. Tapi sekarang, aku iron sahaja mana-mana baju yang aku ada, masa mahu pakai baru pilih la.

That’s all.

Monday is almost over, must be happy sekarang kannn. Have a good week ahead!

 

Love,

Cinoi xo

p/s 1: Aku ada update jaycinoi.blogspot.com

p/s 2: Click di SINI untuk beli HIJAB

p/s 3” Click di sini untuk HERBALIFE ;)

6 comments:

Chii said...

Aku rs aku jarang la ada isu mo pki baju apa. Kerja op kos la uniform. As for mau jalan2 aku pilih yg comfy jak, yg sesuai utk apa aku mo buat tu hari.

Lina said...

hei! aku jumpa ko aritu baju tak iron..hahaha..nasib bek jln sm anak ja, anak tabanyak komplen..klu jalan sm laki confirm spjg jalan murung2...haha

beaty said...

Baju sa outdated suda. Kesian. Tp dress gila bnyk but sa x prefer pakai dress p keja x selesa.

Nanti mau invest baju besar pas ni. Mana da muat saiz S sa tu mengkali mau pki L n XL da kali..lol

Sheila said...

aku nda suka sakit kepala fikir mau pakai baju apa pegi kerja, jadi slalu last minute ppilih..hehe.. and yes, almari penuh dgn baju aku, pun aku masih cakap tiada baju dan laki ku HAIRAN betul..

Anne Nurain said...

sama la sis.. sy pun begitu jugak kalau mo pilih baju.. lama2 lagi bpikir mo pakai yg mana.. last2 ambik tshirt jak.. haha..

Jaw @ MyGamanBorNeo said...

hahaha ... ini masalah semua perempuan. saya pun selalu guna perkataan tiada baju bila tidak jumpa baju sesuai :)

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....