Saturday, June 11, 2011

I’m a Food Freak. I Know You Are Too.

 

[ Jalan – jalan Cari Makan versi Cinoi Dot Com ]

[Entry ini kesinambungan entry Selamat Pengantin Baru dan Borneo Kiss]

The best thing in Tawau is that you have a lots of nice place to eat. The food is good, cheap, yummeh and you can’t find in any other place in Sabah. Senang cakap foods yang dia ada rare la (rare dowh)

Sebelum aku datang tawau lagi dorang ni selalu sebut-sebut maskur. Sup tulang maskur yang sedap. Akhirnya aku berjaya juga rasa. Perasaannya sungguh indah sekali.

maskur 1

Sup tulangnya sangat sedap. Daingnya lembut. Bila kau angkat tulangnya, dagingnya jatuh dari tulangnya. Hebatkan. Macam terlucut seluarnya lah gitu, heh tiba-tiba.

maskuriahmaskur 4

Maskur ni terletak di Jalan Merotai Tawau. But I heard ada lagi 1 cawangan buka dekat Giant Tawau.

maskur 5

 

Seterusnya ialah Sanggar Cheese. For those yang tidak tahu, Sanggar itu ialah pisang goreng, cheese itu ialah keju. Jadi Sanggar Cheese ialah Pisang Goreng Berkeju.

sanggar cheese

Nampak kah serbuk berwarna coklat itu ialah serbuk gula merah. Sedap gila ni kedainya di bandar Tawau, dekat kawasan Fajar tu, Indo Café nama diberi.

Itu saja laah yang aku sempat pergi. Ini pun lepas wedding Sabri, lepas makan di wedding Sabri, bantai makan lagi di Maskur, lepas Maskur, menangis, mencari tandas mau berak, lepas tu bantai lagi Sanggar Cheese. Nahhh. Terima kasih la Tawau kerena menjanjikan kepuasan kepada perut saya.

Oh, malam sebelum wedding tu kami ada pergi makan Nasi Lalap juga di Atap Biru dekat highway. Tapi takde gambar ah. Pun sedap and affordable, eh affordable is an understatement, it is actually cheap. Foods in Tawau mimangg murahhh. Sambalnyaaa uuiiihhhh sedapnya rasa macam mau bershuffle sampai oh makan tu sambal. Everyday I’m shuffling~~

Itu jak. Bai. Sorry kepada yang terliur.

 

Love,

Cinoi xo

[ This is an auto-published entry ]

11 comments:

Michelle Sung said...

trimasss kerana membuatku terliur haha...uii mnarik o that sanggar cheese..blum prnah dtg tawau lg. nanti mau terjah tawau trus shuffling! ho~~ :)

Aki said...

Cinoi,sa tida teliur pun.. Hahaha.. (eh,napa bantal sa basah ni?? haha)

samizul.net said...

Adeii, macam mana aku boleh melepas dua benda ni masa datang Tawau laaama dulu... Hahaha. Boleh tahan kedainya; ala2 klasik n ori gitu, oho..

Ni geng 1 rombongan datang Tawau kah ni?

Joanne Juend said...

i miss tawau-food T_T

Amiirah-Cassan said...

sanggar cheese ni teda duuulu bang sam , hehe baru2 juga ni ada :) hehehe

adeh , memikir aku tadi dmana kedai maskur ni . hihi yang ketara bukan penjaan punya urang bha . nda tau tempat . kekeke tgk2 d meorai bha pla . hehe

beaty said...

sa terliur suda ni cinoi..heheh

baru sa tau pisang goreng is sanggar owh..heheh

Daniel Chiam said...

Sa jeles! Kuat makan tapi nda pandai gumuk!

Sa makan hati!

Miahahaha. Sa bulum pernah pi Tawau!

Fadzmie Mohamad said...

Memang banyak makanan sedap-sedap sana di Tawau, yang teda di tempat lain. Tu hari sa makan sana Restoran Balikpapan. Dia punya sambal Manado, uuiiiihhhh. Macam ko bilang la, "Everyday I'm Shuffling". Haha.

-=d.o.d.o.t=- said...

eeeeeeeee....sedappp...lama ind amkn ni sup tau..kalau di sabah ni gerenti ada port yg sedap..aiyaa...nyum3...terliur ohh...lapar...hahaha

Monshi said...

Saya balik Tawau raya baru baru ni kenapalah saya tidak tau.. Balik kali ni mau dirasa ni tau.. huhuhu...

Monshi said...

Kenapa lah aku tidak tahu ni sanggar cheese.. melapas aku..

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....