Monday, February 7, 2011

Of Blog Traffic

 

Setiap hari saya yang addicted terhadap blog sendiri akan mengecek traffic saya. Dari yang tak detail kepada yang detail.

This morning i found out that, someone from this one website has arrived to my blog (refer to picture below)

feedjit1

Merujuk kepada bulatan merah di atas, seseorang telah stumble upon my blog from that site, sabahblogclub.blogspot.com, which means, terdapat url blog saya di dalam website tersebut, kan?

When i check the detail one, datang pada

6th February 2011
16:15:00

Menggunakan browser Firefox 3.6, operating system WinXP, returning visit sebanyak 4 kali.

So saya cepat-cepat lah pergi website tersebut, tapi cuma berhasil mendapatkan ini (rujuk gambar di bawah)

sabahblogclub 

??? Private?? I just wonder. So please, if the owner of the blog read this, i just wonder, maybe you can give me a hello or anything ;)

Ok?

Anyway, I’m Cinoi.

Hai, it would be nice to know you.

17 comments:

Sabahan Bloggers Club said...

Hi Cinoi.
Itu list blog kami dari Admin SBC.
Jangan bimbang, blog anda selamat dengan kami. Dengan adanya blog list untuk ahli2 SBC, memudahkan kami untuk melawat blog kawan2 SBC. Terutamanya jika ada ahli SBC yang perlukan bantuan; kena malware, blog setting lari dsbnya....
Kami buat private untuk Admin SBC sahaja; saya, zezebel & Sumandak Kinabalu.

regards:
lunaticg.

Jay Minerva said...

nice!! hehe bleh join??

Qi_Cinoi.Lavigne said...

greatt!!!
hahaha.
biasa lah langkah berhati-hati, based on experience pernah diserang tak pasal2 di blog. just curious.
thanks!
u guys rawk!

Qi_Cinoi.Lavigne said...

jay vermean,
tapayah tanya. join terus

Jay Minerva said...

baik la~~~

Chii said...

mcm mn mo cek traffic tu?

CinoiLavigne said...

Chii,
install feddjit di blog mu

Sabahan Bloggers Club said...

Bagi kami itu satu langkah yang bijak utk periksa visitor yang masuk blog cinoi. Tapi kalau boleh, pentingkan melihat keywords yg membawa mereka masuk dari search engine. Jika dorang tu dari Google, Yahoo atau Bing. Itu visitor yang perlu dijaga.

Jay Minerva.
Asalkan anda memenuhi kriteria yang kami tetapkan, tiada masalah. Tujuan kami semua adalah membantu blogger2 Sabahan yg ada. Itu saja...

Sabahan Bloggers Club said...

Chii...
Try install Google analytics, itu pilihan yg lebih baik dari feedjit.

Jay Minerva said...

sabahan bloggers club,
dari segi apa club ni dapat membantu blogger2 mcam kami ni?

CinoiLavigne said...

sabahan bloggers club,
knapa penting melihat keyword, i know, i always check on the keyword juga kan, actually i check on almost everything la including the keyword.
tp knapa itu lbh pnting?mksudnya apa?

Sabahan Bloggers Club said...

Jay Minerva.
Pergi ke blog kami dan check, adakah post yang kami buat itu boleh membantu anda sebagai seorang blogger? Kalau rasa tidak boleh membantu, tak perlu jadi ahli.
Kami bukan setakat mengumpul bloggers sabahan. Kami cuba bantu dengan memberi ilmu yang kami ada.

Sabahan Bloggers Club said...

Cinoi.
Nanti kami buat tutorial macamana nak guna keywords yang anda dapat tu dalam post SBC. Bagi kami masa beberapa hari.
Sekarang ni, try betulkan blog anda ikut apa tutorial yang ada. Sekarang ini kami sedang tumpukan kepada nak buat Tutorial untuk blogwalking. Akan ada Tutorial untuk bagaimana blogwalking secara efektif dan berkesan.

CinoiLavigne said...

betulkan blog??

CinoiLavigne said...

""pentingkan melihat keywords yg membawa mereka masuk dari search engine. Jika dorang tu dari Google, Yahoo atau Bing. Itu visitor yang perlu dijaga. ""

kenapa itu visitor yg perlu dijaga. dijaga by what means?? sory tak fhm can u briefly answer, other than ur tutorial u talking about

samizul.net said...

d(^^,)

Aku nda install Feedjit sudah. Kasi lembab loading, ehe.

Stats di Blogger tu aku rasa ok sudah. Terbaru, aku sudah daftar Google Analytic lepas baca saranan geng Sabahan Bloggers Club.. d(^^,)

CinoiLavigne said...

since 2008 aku install statcounter, its invisible, u can check the report every day. feedjit ni aku letak, sebab paling basic punya traffic log bah

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....