Tuesday, February 1, 2011

Sharing is Caring [2: How to blog using windows live writer]

Salam & Hello World ( sambil lambai-lambai tangan macam Miss World seolah-olah 1 dunia sedang melihat)

Malam ini masa untuk share ilmu pengetahuan yang saya ada, idea datang dari komen di entry inikomen1Saya blogging setiap hari menggunakan Windows Live Writer! ya Windows Live Writer, sejak tahun 2009 lagi, masa tahun 2008 saya masih guna New Post dekat blogger kot. Sebab ia lebih memudahkan kita mau blogging dan buat apa sahaja terhadap entry kita.

Mula-mula download di sini.

Tapi kalau kamu tidak berjaya mendownload di situ, sila la rajin menggunakan Encik Google untuk mendapatkan source lain ok!

Selepas selesai download akan keluar sesuatu seperti ini:- LiveWriter1 Semasa mendownload cuma baca dan ikut arahan. Pandai membaca kan? Ok. Good. Ini sedikit panduan mengikut label.

  1. Isikan url blog anda
  2. Isikan username/email tempat anda sign in blog anda
  3. Password blog anda

Selepas tekan next, download akan InsyaAllah berjaya, dan Windows Live Writer akan dilancarkan di paparan komputer anda. WindowsLiveWriter ni akan berupa seperti ini LiveWriter2Tengok bulatan merah tu. Itu ialah nama blog saya, jadi kalau tuan-tuan dan puan-puan sudah buat registration tadi, maka itu akan jadi nama blog tuan-tuan dan puan-puan lah! Yeay!!

Banyak perkara yang seronok dan mempermudahkan kita hendak blogging di sini (apasal ayat aku skema ayam ni??) Antaranya yang akan saya jelaskan sini, 1 sahaja yang saya akan kupas, mengenai peng’upload’an gambar yang sangat mudah.

Cuma drag sahaja gambar anda dari folder gambar tersebut ke muka LiveWriter ni, ya semudah itu. Atau boleh guna butang INSERT. tadaaaa! gambar anda sudah ada di paparan (tapi itu contoh gambar saya la kan)LiveWriter3 Sangat gembira sekali bila perkara muatnaik gambar bisa dilakukan begitu mudah. Anda boleh:-

  1. Text Wrapping, nak gambar tu centre ka, inline dengan text ka, left ka, right ka, anda yang tentukan
  2. Itu borders untuk gambar, ada lebih kurang 8 jenis border yang boleh anda pilih, taknak border pun boleh!
  3. Anda boleh tarik sahaja gambar itu mengikut size kemahuan anda, tidak terhad kepada Small, Medium, atau Large sahaja. Saiz gambar pilihan di tangan anda.

LiveWriter4

Terdapat ADVANCE setting untuk gambar anda, boleh rotate, dan sebagainya. yang paling penting boleh letak watermark ikut FONT & SIZE kemahuan anda, nak letak watermark dekat bawah ka atas ka tengah ka, macam watermark saya cinoibeetlesv.blogspot. Selepas dipublish pun anda masih boleh mengedit semula watermark pada gambar!

Lain-lain keseronokan Windows Live Writer:- LiveWriter 5

  1. Setting macam dalam Microsoft Word, ada font setting, lepas tu boleh Strike perkataan dengan mudah, alignment boleh adjust, oh sungguh mudah!
  2. Blog tu boleh insert seberapa banyak blog yang anda mahu. So boleh guna untuk update mana-mana blog seberapa blog pun, kalau anda ada 3 blog?4 blog?mana-mana yang anda settingkan di Windows Live Writer ini.
  3. Perkara lain yang boleh dimasukkan di sini selain gambar, muatnaik VIDEO pun sangat mudah. kebaikannya, kalau dekat blogger tu kadang-kadang tengah upload gambar/video internet connection terputus, kalau guna WIndows Live Writer, semuanya dia ready’kan di sini dulu, sudah siap semuanya boleh tekan PUBLISH! kalau masa tengah dia mau PUBLISH tu internet terputus, dia masih SAVE semua kerja anda di dalam DRAFT!
  4. Di situ boleh set kan masa untuk publish blog kalau nak buat AUTO-PUBLISHED ENTRY.

Semuanya boleh dilakukan (blogging) tanpa sign in ke blogspot/wordpress atau apa-apa blog anda tu, tapayah sign in pun boleh blogging! Banyak lagi kelebihan Windows Live Writer ni yang kamu boleh explore sendiri. Adalah lebih baik untuk kamu mengexplore sendiri atau guna kaedah cuba jaya, yalah kata orang EXPERIENCE IS THE BEST TEACHER, tidak cuba tidak tahu kan! go explore!

Ada apa-apa soalan boleh tanya di SINI, atau tinggalkan saja komen di entry ini. Selamat mencuba!!!!

Love,

Cinoi xo

p/s: jangan lupa yang pagi tadi di SINI

16 comments:

Alfian J. said...

Wah..canggih beb! :)
aku pun pkai gak windows live writer ni..c tqa y ajar..credit to her..:)

template ko ni sma dengan template y aku pkai d blog aku : HOW-TO HOUSE. Sintiki!

Jay Minerva said...

ok tips berguna ni... kesian beliau menaip tgh2 malam semata2 mau share ni... like!!

Qi_Cinoi.Lavigne said...

Alfian,
aku memang suka basic template. malas mau semak2. nanti lari dr tujuan sebenar berblogging

Jay,
x payah kessian. we called it PASSION. PASSION for blogging. cewah.

:: kewek :: said...

wah..aku baru tau ni..hehe..thanks cinoi..

Qi_Cinoi.Lavigne said...

you are most welcome!

Alfian J. said...

@Qi_Cinoi.Lavigne
Itu pasal la kita sma noi..ehehe..

Qi_Cinoi.Lavigne said...

sama??

nGiau said...

wah!!!hebat2!!!ni baru la senang mau update kn..wuuhuu..

nGiau said...

ala..2 kali sya download teda kluar tu ox yg mau mnta username..huhu..tida pa la..len kali jala..hehe

Alfian J. said...

@Qi_Cinoi.Lavigne
eh? ok la..x sama la..keh²

- XaXa - said...

ohh! baru saya tau..
BEST!
mau coba~
tQ cinoi..

**tQ chi jg. dpt link dr blognya. ;D

Sabahan Bloggers Club said...

Waaaaah....
Entri post yang bagus. bukan senang nak dapat orang berkongsi ilmu ni.
Terima kasih ya....

Daripada:
lunaticg.
SBC Admin.
Sabahan Bloggers Club.

.fadzmie.met. said...

saya pun guna ni. siok! :)

Sabahan Bloggers Club said...

Hi Cinoi.
We can see that you already put our badge in your blog but we don't receive any email from you. You can read more about how to become our members in our SBC Members page (on the top of our blog). But you just need to inform us via email at sabahblogger@gmail.com.

We will be doing a blog review for all our new blog members every Tuesday.

Regards:
lunaticg.
SBC Admin.

Pert Alpah said...

huhuu best2 like hgb x like

CinoiLavigne said...

Pert Alpah,
apa tu "hgb"??

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....