Thursday, June 9, 2011

Ini Tiba-tiba Melintas Fikiran Aku

 

(This was just suddenly crossed my mind)

Kalau kamu mau create URL blog kan, sebaiknya yang senang di ingat dan dibaca dan disebut.

Contoh: cinoi.com (ceeewaaahhh) , atau beatyjohn.com, binikedek.com, redmummy.com, (ini antara blog yang aku baisa taip terus di address bar tab tu kalau mau visit)  atau dot blogspot dot com.

Janganlah memilih nama yang panjang dan susah disebut, kalau kamu mau blog kamu mudah dilawati dan diingati orang.

Contoh jangan: kettiakooobasahnyeee.blogspot .com (berapa banyak huruf ‘o’ di situ susah orang mau ingat)

Lainlah kawan-kawan kamu kah, dorang mesti senang ingat URL blog kamu walaupun panjang sebab dia kawan kamu. Macam bestie saya kan, URL dorang panjang-panjang tapi saya ingat.

Kalau kamu mau memperkukuhkan kedudukan blog kamu, memfamouskan dan meramaikan traffic blog kamu, buat sekreatif dan seringkas mungkin, orang senang baca dan sebut. Senang untuk menjadi sebutan. Tengok blog cek det, blog red mummy. Senang kan ingat.

Lainlah kalau kamu sudah memang famous, URL kamu panjang pun orang senang ingat, macam pusitepijalan.blogspot.com (Fynn Jamal punya blog, hafal sebab blog dia hebat dan dia agak dikenali juga, lagipun puisitepijalan senang disebut)

 

Ok? Are we cool? Haha ini pendapat aku la, kau terima tidak terima, up to you bebeh. Ini according to me, bukan according to arianthi ya.

 

KThnxBai.

 

Love y’all,

Cinoi xo

9 comments:

beaty said...

betul bah tu cinoi..aya ada juga nama sa sana tu..

sa pun bab mau ingat ni kan..adeiii paling tidak nagus ni..

adalagi yang putar belit lidah mau sebut..

Just said...

errr... just2story sinang ka mo ingat aa?? hehehehe..

samizul.net said...

URL blogku nda masuk kah Cinoi? Hahaha..

Bagi meningkatkan lagi kebarangkalian supaya di kalangan kenalan / rakan blogger ingat/hafal alamat blogku, sebab tu lah nickname di profil blogger ni aku pilih 'samizul.net'.

Di Facebook, nickname = Samizul Dot Net dan gambar profil pula = header utama yang ada papar 'samizul.net' dalam tulisan warna biru..

Ini semua contoh 'doktrinisasi' cara baik dengan niat yg baik..

Awas siapa yg tiru! Muahua3! XD

Pink Praying Mantis said...

blog ku pjg..tp sedap di sebut. muahahahahaha..perasannya :P

Effa Sahat said...

cinoi... kalau sudah ada blog add ni buley tukar ka?

Fadzmie Mohamad said...

Kalau fadzmiemohamad.com, ok ka tu? Haha.

# orang lain buat salah, orang lain terima akibatnya #

Daniel Chiam said...

room8five.blogspot.com

nanti bulan lapan mo tukar p dot com sudah. miakakakaka

cinoi kogutan XD

Cinoi said...

Beaty,
ya iyalahhh. haisshh

Just,
Boleh lah senang juga kalau sudah pigi hari2 haha

Samizul,
Mesti lah baha da URl blog mu juga

Dj,
kau kan bestie. mmg lah aku igt. n mmg walaupun panjang tapi senang sebut sebab ejaannya straight forward yg btul punya ejaan

Effa,
blog url sentiasa boleh edit. tgk di setting blogger tu

fadzmie,
panjang baiituuu

Daniel,
ssshhhhhh hahahaha napa mau tunggu bulan 8 owhhh

aDDy said...

yeah wa punya kewlkan..

haikalisme = idealogi haikal

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....