Thursday, July 14, 2011

Macam Mana Buat Password Protected Entry

 

Kamu ada baca password protected entry saya di SINI? Oh, yang belum baca dan mahu baca tu boleh request password di cinoi17@yahoo.com ok!

Ok. Kalau di wordpress, mudah saja buat password protected entry, sebab memang sudah ada di situ ya option dia tinggal pilih saja. Kalau di blogspot, ada leceh sikit. Tapi masih boleh buat ya.

1. Mula-mula sekali, copy  Javascript code di bawah ni

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js"></script>

Pergi ke LAYOUT –> EDIT HTML, paste code di atas ni sebelum </head> (benda ni buat sekali saja seumur hidup, melainkan kamu ada tukar layout blog kamu ok!)

2. Lepas tu, pergi ke http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/

password protected entry

3. Key – Masukkan password yang akan kamu gunakan

4. Plain Text – Isi kandungan entry yang kamu mau password protectedkan tersebut

5. Lepas tu klik  ENCRYPT

6. Kemudian code akan keluar di kotak purple (HTML Code), copy semuanya.

7. Dan pergi create NEW POST, paste kan semuanya. Kemudian Publish la! Siap!

Kalau untuk entry yang bergambar, upload dulu gambar di NEW POST tu. Di kotak NEW POST tu kan ada COMPOSE dan EDIT HTML. Lepas upload gambar tu, pergi EDIT HTML, copy semua coding gambar tu, paste di PLAIN TEXT di atas (http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/), buat langkah 3,4,5,6,7. Siap!

Benda ni aku belajar dari blog Redmummy pada tahun 2008. Selamat mencuba!

 

Love,

Cinoi xo

 

p/s: Kalau suka jangan lupa LIKE ok. Sharing is Sexy!

12 comments:

Anne Nurain said...

mcm best..
suda d bookmark.. hehehe..
pasni byk la post2 yg pssword protected... hehehe..

Chii said...

Buat klu mo buat password protected entry jak kan? Klu entry biasa nda payah buat? Begitu ka?

Cinoi Lavigne said...

Anne Nurain,
Ya pastu jgn lupa bg aku passwordnya

Chii,
ya la chii.hahahaha. Entry biasa blogging mcm biasa jak la.
Yg javascript code aku bg atas sekali tu dia mesti ada di layout tempplate html mu supaya benda ni berfungsi. dia kekal di ctu la teda efek sama entry biasa juga.

TWEETY BERT said...

fuyyyooo... entry pon bleh letak paswed.. bes2

echaRierie said...

mau try nt..haha :D

Diary oF Mine said...

ehehe.. mau try la.... tq... :))

EZAN IDMA said...

tq share yaa

Gunaqz said...

ohh..tyvm cinoi!

Fadzmie Mohamad said...

Pakai js rupanya. Thanks Cinoi! Nanti saya pun mau buat la di blogspot saya. ;)

beaty said...

bh sa pun mau set d wordpress sa

Aretikz said...

uuh.. mcm tu.. <-- pengguna wp.. ahakz..

AnnieMing said...

Thanks for sharing, Cinoi! :D

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....