Monday, May 16, 2011

Task Accomplished (Task: Menjadi Aunt Hahahaharapan)

Last weekend tiada tengok movie. So tiada movie review buat masa ni.

Why? Sebab I have to stay home babysit my niece. He he. Sebenarnya tiada lah babysit macam budak kasi suap makan kasi basuh berak semua, dia sudah besar pun, 14. But her parents (which is my sister) went back to hometown, Sandakan. My niece tidak boleh ikut balik sebab dia ada exam minggu ni. So kakak saya pesan “Jangan kasi tinggal-tinggal Fatin ya” Memandangkan potensi ku untuk keluar setiap masa adalah tinggi sebagaimana yang kakak aku tahu, sebab tu dia asyik pesan. Kesian juga kan my niece, Saturday after work kami keluar jalan-jalan, dia mau pergi beli buku latih tubi Matematik di Eaton. The rest of the weekend we stay home saja.

On Sunday I decided to cook for lunch. Owh, by the way, breakfast on Sunday I prepared French Toast, dengan teh. Hehe. Oleh kerana breakfast pun sudah lewat, maka lunch pun lewat juga.

And this is our lunch wunchy!lunchIkan basung goreng, sayur kacang dengan telur, sambal belacan dan udang masak sambal.

Udang masak sambal is my new achievement yeehaaa! Nanti saya share resepi ni ok. Cewah baru jak masak terus mau share resepi. Sebenarnya supaya senang saya refer blog next time saya mau masak lagi.

My sis call anak dia Fatin, dan Fatin bagitau “hmm aunty noi masak” kakak saya terus “Eh rajin plak aunty mu tu masak” hohohoho. Mana boleh selalu. Haha.

Ini pula respon kakak-kakak saya di facebook.FB RESPONSE

RESEPI UDANG MASAK SAMBAL (paling simple cinoi punya resepi)

  1. Blender bawang besar, bawang merah bawang putih, then tumis. Masukkan sedikit belacan.
  2. Blender lada kering(lada yang besar tu), then masukkan dalam tumisan bawang tadi. Tumis sepuas hati
  3. Masukkan serai (2 Nos only) yang dititik noktah
  4. Masukkan perasa (gula, garam, aji) sesuka rasa hati.
  5. Sudah masak bawang dan lada kisar tadi tu, masukkan udang. Pastu kacau-kacau sampai udang masak. Masukkan tomato kalau suka makan tomato macam saya.
  6. Nahh siap.
  7. Bulih makan suda!

Udang masak sambal

Love,

Cinoi xo

[ This is an auto-published entry ]

10 comments:

Izyan Masri said...

AMBOI AMBOI AMBOI RESIPI TUU.BUAT MELEH JE TAUUU :D

Cinoi said...

Memang sengaja nak kasi leleh hahaha

Jay Minerva said...

huhuhu ehem, terbatok kambing gue~~

CinoiLavigne said...

Kenapa kau kambing?

Jay Minerva said...

sebab masakan ko sedap dan pedas...

Izwan dE Omen said...

paling sadap 2 ikan basung goreng rangup hahahahahahah..

Cinoi said...

Wan
Tatap la baitu

Fadzmie Mohamad said...

Dalam banyak-banyak gambar lauk tu, ikan basung juga la yang paling bikin terliur. Huuiihh, boleh dimakan begitu saja~

Aretikz said...

Dengan penuh konfidennya.. nak sokong kakak cinoi, turn cinoi yg msak tuk dorang.. haha,..

nieja said...

nak sambal udang!!!

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....