Friday, May 27, 2011

Have you ever gone down a road, far down and wondered, maybe it wasn’t what you want? (Something Borrowed, 2011)

 

Kemarin malam (Rabu malam) tiba-tiba pergi tengok movie. Kak Lyne yang request mau pergi tengok wayang, so aku layan saja lah ibu mengandung ni kan, macam-mcam dia mau, termasuk tiba-tiba tengok wayang on weekdays.

Hall 7 Kami tengok di Hall 7. Motif mengambil gambar di nombor 7, sebab aku suka nombor 7, nombor plat kereta aku, and no fon aku banyak nombor 7 sahaja (dan nombor 1 dan nombor 0 sahaja)

Dia sebenarnya mau tengok Kongsi, aku tidak tau la selera apa tu, aku berjaya tukar ke Something Borrowed, which I recommend you guys watch it too (for those who have not watch the movie la) Sebab itu cerita between friendship and love. It’s a thin line between love and friendship, seriously thin i tell you.something borrowed poster

Tapi endingnya tidak lah sekencang jalan ceritanya, bagi aku la. Aku suka cerita dan jalan cerita, cuma akhir cerita aku anggap kurang kencang. Aku expect something more dramatic, and something unpredictable, macam last sekali kita akan cakap “wahh tidak sangka” macam tu punya ending la aku harapkan.

Emily GiffinScene Rachel and Marcus duduk di bench ni, perempuan pelakon tambahan ini ialah sebenarnya Emily Giffin, penulis buku Something Borrowed

Tapi ceritanya ouhsem (awesome). The guy, Dex, is such a dick at the beginning. Only until almost the end of the story baru la dia tidak men’chicken. And her bestfriend Darcy ialah seorang yang gila-gila. She was like someone I know but I cannot recall who. Sepanjang tengok cerita ni setiap kali tengok Darcy, aku berfikir-fikir “dia ni macam siapa ya” until in one scene tu I guess bukan someone I know, it was me, a bit, yang part gila-gila tu saja la. At the bridal shop when she was about to cry and Rachel asked her, Darcy answer “No, i’m fine. I wanna cry on the day so I wanna check my mascaras to make sure it doesn’t run” She want to check her mascara?? It was so ha ha ha.

*Aku suka yang si Darcy and Rachel menari lagu Push It tu!


 

Watak utama, Rachel, ialah bodoh kadang-kadang (Ethan to Rachel: I can't take this 'daddy beats me because he loves me' excuse). She does not stand for what she wants. Darcy’s and Rachel’s bestfriend, Ethan is so cute. Mcam comel-comel jujur gitu, he is the best!

What I learn is, what we want is not always what is right. And what is right is not always what we want. Mcam dengar cakap hati, atau dengar cakap otak la.

[Berhenti taip sekejap, kena pergi jumpa consultant and pergi JKR]

..ok sambung..

Kalau kamu pilih yang mana, what you want ka atau what is right? Tapi kan if you are noble enough, what you want must be what is right, kan. But deep down who knows.

Akhir sekali saya tinggalkan kamu dengan kata-kata Darcy

“You are 30, you can’t afford to be picky”

Bai.

 

Love,

Not Darcy.

9 comments:

-ilyannur- said...

mau tingu mau tingu. seperti best!

jij Abdul Hamid said...

aah.mcm siuk kan..hehe

Daniel Chiam said...

bosan ni sa tingu -_- haiz ntah la... mungkin sa nda ngam sudah tingu romantik komedi... Dex didnt made the decision until the end, it was Darcy and it was because she was pregnant and it was not Dex's baby. If Darcy x pregnant, i dont think Dex have the guts to call off the wedding also.

anyway... nokotobian tadau tagazo do kaamatan.

CinoiLavigne said...

Ilyannur,
siuk bah juga

jij,
p la tinguk

Daniel,
ko jgn heran la. kalau kau tgk semua movie review saya, teda yg tidak siuk sy bilang haha. kalau ada means itu btul2 suda tu tidak siuk. Sy kan positif orgnya. Hahaha
Ya buduh bah si Dex tu ayam ni!

Kotobian tadau togozo do kaamatan. Aramaitiee!!

eugene said...

Sempat dropping by from Daniel's site, so i thought of saying hi and then bye,will be back again,,

have a great weekend aya

beaty said...

lama suda tidak g tingu wayang..ui banyak kali juga ko p tingu kan cinoi

Yanti Padli said...

I dah tgk jugak this movie, ok la..but you better read the book too..the book better than movie..hehe..

Cinoi said...

Eugene,
yeah u too. thanks

Beaty,
gara2 tidak mau ketinggalan bah ni tu la meningu wayang teruss

Yanti,
Memang selalu kalau movie adaptasi dari buku, the book is better. Most movie begitu kan

Aemy Shamy said...

I haven't watch this and I'm gonna do it soon. I love Kate Hudson! ^^

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....