Wednesday, April 27, 2011

Death of a true Malaysian hero

Ong Kim Koon seorang pemandu lori saja. Dia stop by di satu kemalangan dekat MRR2,dekat Tesco roundabout di Ampang. Untuk menolong suami isteri yang kemalangan.

First, Ong tolong si suami Zainal Md Yusoff lepas tu dia letak Zainal di tepi jalan. Lepas tu dia mau pergi tolong si isteri pula Rosaniah Hasim. Masa tu lah Ong dilanggar, diheret beberapa meter oleh Toyota Estima ni. Toyota Estima ni mau berusaha keluar dari jammed yang disebabkan kemalangan tu. Sampai dia terlanggar si Ong, Ong tersangkut di wheel housing dan diheret beberapa meter. Kawan Ong tolong lepaskan Ong dari heretan, then tu Toyota Estima cabut. Begitu sahaja.

Poor Ong. Dia tidak terlibat pun dengan kemalangan tu. Tapi dia dilannggar dengan teruk. Sehingga sebelah kakinya terpaksa dipotong. Dia tidak sedarkan diri sebab doktor bius, kesakitan itu tidak akan dapat ditanggungnya kalau dia sedar. Sebelah kaki lagi perlu dipotong sebelum jangkitan merebak melalui darah lagi, tapi doktor tunggu tekanan darahnya naik lagi. Tapi tidak sempat, dia pergi.

Berita ni saya baca di newspaper Daily Express.

Jadi apa yang kita dapat dari cerita ni. Estima cabut lari. Ong mati. Suami isteri yang diselamatkannya tu selamat di hospital.

Ini baru lah 1Malaysia (si Ong ya, bukan si pemandu Toyota Estima), tidak perlu email 1Malaysia segala. Oh kamu tidak tahu pasal tu email percuma 1Malaysia, sila lah google ya.

Berapa orang di Malaysia ni yang macam si Ong. Berapa orang pula yang macam si pemandu Estima yang selfish ni?

 

Ambil pengajaran!

18 comments:

cik chinta said...

terok nyeeee.....

D' Cako said...

omg kesiannye.BTW, malang la kawan Ong tu x nmpak ke no plet Estima tu.

Cinoi said...

Cik CHinta,
jahat kannn

D'Cako,
entah. xda ditulis di berita tu huhuhuh

Chii said...

kesiannya c ong..

-ilyannur- said...

kesian c ong. tp tu pemandu toyota estima tu, x juga lama tu, sekrang ni semua pun kena bayar cash suda. tunggu masa saja tu

exyanne said...

kalau sa,sa sumpah2 tu Driver Estima tu jadi kuda.. adakah patut.. Hm,pa bulih buat la,nasib orang kan.. Yang penting,kita pun mesti mo jadi macam c Ong!! Yeah..

Ariez Hazaril said...

perghh..kaya harta tapi miskin hati..xda hati perut..

Wan Sajidah Ahmad Saburi said...

kuranga ajar pny pemandu estima itu!

Kay Masingan said...

baiknya hati ong....pemandu estima tu memang tidak ada kesedaran...

Cinoi said...

Chii,
kann. Ajal

Ilyannur,
kalau dia kena tgkap tu cnfirm penjara. kecuaian hingga menyebabkan kematian. maybe la

Exyanne,
dibalas juga tu si driver toyota estima tu. bgs bah c ong

Ariez,
kan. tidak tahu la dia sengaja atau tidak. tapi cabut lari. wooshhh

Wan,
Memang! Cabut lari wadehel.

Kay,
Harap dia sempat sedar. Kalau sudah dibalas perbuatannya tu tidak tau laa

beaty said...

punya la bikin sakit hati ..si Ong one in a million yang estima tu di mana2 ada tuh cinoi..kesian c ong kan..deiii..

nah tu la kalu jem jangan pandai2 buat jalan sendiri. please..kita sabar ja dalam jem walaupun kaki kita sakit tekan minyak kan

echaRierie said...

waaa..poor ong..
niat baik dia buat tp dia jd teruk pula..
hrp2 suami isteri tu nda lupa jasa baik dia..
;D

Pinung is VizarD said...

bengong tu toyota..

beraturlah mengikut barisan..

CinoiLavigne said...

BEaty,
Sebab tu bgs pakai auto supaya tidak sakit kaki sangat hehe

Echa,
Yaaa

Pinung,
Entah jahat kann

syuwai said...

dah dengar berita ni. Kesian X___X. moga pemandi estima tu dpt pmbalasan yg setimpal!

Renzo said...

Kasihan owh. tak guna jg tu c estima tu.

email 1malaysia? buat apa? gmail, yahoo free ndak kena cek oleh gov lg

shahirahkhairudin said...

Subhanallah.. ape punya perangai. satu hari nanti kena lah karma si owner estima tu.

poor ong.. simpati dengan dia.

CinoiLavigne said...

Dapat liputan meluas ni pasal si Ong. Dirusuh jadikan contoh

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....