Monday, July 9, 2012

Tanita

 

New toys. New best friend.

 

Seperti yang aku janjikan di twitter semalam, janji kepada diri sendiri. Harini mahu cerita pasal Tanita.

Siapa si Tanita ni?

 

 

 

 

 

 

 

 

Tadaaaa

 

timbangan inner scan tanita herbalife kota kinabalu

Tanita ialah alat penimbang berat. Inner scan. Body composition monitor.

 

Apa yang luar biasa nya Tanita ni dari penimbang biasa, selain harganya yang luarbiasa, ialah, dia measure banyak perkara.

timbangan inner scan tanita

 

  1. Berat
  2. Body Fat
  3. Water %
  4. Muscle Mass
  5. Physical Rate
  6. BMR (Body Metabolisme Rate)
  7. Body Age (ini paling best macam mau tampar)
  8. Bone Mass
  9. Visceral Fat

Kool kan. HAHA. Aku paling suka Body Age tu, sebab aku pernah berumur 17 tahun okay. Last night aku timbang last sekali, Body Age aku sudah naik ke 19. Heh!

Dengan adanya data-data di atas, dapatlah kita tahu kita minum cukup air kah, lemak kita ada banyak kah, metabolisme rate kita supaya kita tahu berapa minima kalori intake kita sehari yang boleh dibakar dalam keaadan rehat atau tidak bersenam jadi tidaklah kita gemgem.

Ada orang cakap timbangan ni bikin takut, ada yang tidak dapat tidur malam lepas tahu Body Age ialah 46, 56, padahal umur baru 27. Scary enough eh. Kalau aku pula excited sebab boleh tahu semua-semua ni.

Kamu mahu try ka? Boleh anytime aku timbang kamu, sebab aku suka. Asalkan area Kota Kinabalu dan sekitarnya boleh la.  HAHAHA. Ini lah hobi ku sekarang, timbang orang, dalam last week sahaja tidak tahu berapa puluh orang sudah aku timbang, termasuk diriku yang bertimbang lebih kerap dang! Tidak lama lagi habis sudah bateri ni. Melihat wajah orang yang mengetahui body age measurement dia memang priceless oh itu wajah. At the same time bagi orang knowledge juga, jadi macam best je kan.

* Reason pada awalnya kenapa sebenarnya aku beli Tanita ialah… akan dikasitau di next entry.

Klabai. Kalau mahu coba ingin tahu kasitahu sahaja okayy.

 

Love,

Cinoi xo

16 comments:

gorgeouswyne.com said...

Are you getting marry soon? :D

...sis, sa takut toys mcm ni, takut takajut badak tgk berat badan naik mcm gajah :D

Fadzmie Mohamad said...

Harga yang luar biasa? Berapa tu? Curious ni. Haha.

Cinoi Lavigne said...

Wyne,
Iya. Soon! Sangat soon!
Jangan takut, face it. HAHA.

Fadzmie,
Sebok je HAHAHA. teka lah

Wan Sajidah Ahmad Saburi said...

brp rm?leh beli...hihihihi

Dayz J said...

Herbalife punya kah? Macik herbalife di bawah ni pun pernah timbang aku. last year body age aku 32. oh my.

Cinoi said...

Wan.
Nanti cinoi bagitau harga dia n dkt mana beli. ni beli dkt KL

Dayz J,
Xda lah herbalife pnya. Aku pnya sndri, beli dr KL pesan sama orang

Wan Sajidah Ahmad Saburi said...

yey!tq...nanti bgtau ek..senang..mlm nak guna timbang yg just number tu....x nmpk apa bezanya...hahahah

Michelle Sung said...

Nampak tajuk tu sdh i agak mesti c timbangan tu hehe..paling sya gerun klu npk result kndungan lemak tinggi padahal kategori kurus muahaha..

Cinoi Lavigne said...

Michelle,
tu lahh. kurus x semstinya sihat dalam badan. Macam saya lahh tu, suma orang bilang kurus, tapi awal-awal saya timbang dulu, BAHAAHAHA, body fat tinggi juga.

de engineur said...

Blh tahan ni timbangan. Bkn sekadar timbang berat, yg tdk kena timbang pun keluar result dia oh!

Cinoi Lavigne said...

de engineur
hahah sowty as always.
ko hati2 juga akdang-kadang pandai beteriak juga ni timbangan "adeeiiii gumukknyaa kauu gamann" begitu

Dania Eryati said...

saya ingat org indon mana c tanita ni td...

Cinoi Lavigne said...

Dania Eryati,
Heh, macam nama indo plak kan. tretttt

beaty said...

wow kool juga ni noi..buli sa p ruma ko ka g timbang ja..mana tau..he he he

Pink Praying Mantis said...

noi..pm aku harganya ok?tq

Jay Minerva said...

sapa mau timbang, sila la ke rumah. ada kupi2 sama biskut kering kena hidang haha!! anyway mau share sedikit info about tanita regarding the accuracy. error ini brg hanya 5% n another 95% u can rely on the result. jgn takut dgn number, lumba2 la kasi kurg itu num di TANITA haha.. \m/

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....