Monday, July 23, 2012

In between lines.

 

Tadi on the way ke tempat kerja, dengar radio HOTFM. Hot chat pasal perbelanjaan sebelum kahwin adalah lebih banyak dari selepas kahwin, masa single lebih boros. Begitulah lebih kurang. Which aku rasa betul kot.

 

*********************************************************************************

Sebelum aku cerita lanjut, semasa dengar HOTFM aku memang rasa dalam hati “Erk kenapa kakak ni call cakap begini, noooo kakak” sambil tahan memek muka ku pandang luar tingkap.

Kakak tu call hotfm, dia cakap, “Masa bujang, saya beli baju banyakkk. Suka sangat beli baju”

Ciskek! Aku memang sudah agak, semua perempuan pun begitu. Jay yang asyik memandu pasti tersenyum riang, lalu katanya “Ehhh macam sayang la, suka beli baju, kan? Eh sayang, tengok apa di luar tingkap”

*********************************************************************************

 

Sebab, aku ambil contoh diri sendiri. Apa yang aku alami sekarang, dan prediction aku selepas kahwin nanti.

  1. Sebelum kahwin, ada dua rumah, rumah ku and Jay, berulang alik ambil di sana ambil di sini, balik kerja ke sana, lepas tu ke sini. Sudah lah 1 rumah di hulu, 1 lagi di hilir. Kongsi kereta konon supaya jimat, minyaknya tak ingat. Tapi, SELEPAS KAHWIN nanti, InsyaAllah, ada 1 rumah, yeay. Balik kerja menuju tempat yang sama. Tak perlu ke hulu ke hilir. Sudah jimat di situ. MASA dan WANG.
  2. MAKAN. Sekarang kan mana ada masak-masak di rumah ya. Makan luar atau beli. Confirm. Walaupun sekarang kami lebih sikit berbelanja makan, (thanks herbalife), but still masih lagi berbelanja makan. Kalau sudah berkahwin, kami ada PETI SEJUK keluar ais di pintu sendiri yeay,. Dalam peti sejuk, boleh stok makanan basah banyak-banyak. Beli sekali banyak kan lebih jimat. Lepas tu boleh masak-masak. Nah double triple jimat tu, aku expect.
  3. Sebelum kahwin, banyak hantar laundry ke dobi. Sebab tiada banyak masa di rumah. Setiap minggu entah berapa kilo. Tapi, selepas kahwin, ada mesin basuh pintu di bawah hooray hoorayy. Basuh baju di rumah. Jimat duit dobi. Bye dobi. Bye.
  4. Itu sahaja yang aku dapat fikir buat masa ini. Ok. Bye.
  5. TAPIIIIII Aku tak janji lah lepas kahwin akan kurang beli baju ka tidak. Manatau shopping perkara lain pula. We’ll see how la about that okay. Jay cakap yang penting peraturannya “Setiap baju yang dibeli harus dipakai, selalu” ;)  Cuma sekarang sahaja aku di fasa berehat-dari-beli-baju, sebab Ramadhan dan sebab sebok persiapan kahwin, selera aku shopping baju memang kurang sekali.

Selamat hari Isnin, hari pertama bekerja di bulan puasa. How is everybody doing?? Thanks for dropping by. Love love.

 

Cinoi xo

8 comments:

Joanne Juend said...

ada prediction xmasuk sama sy iaitu hantar dobi. lepas kawin baru sy belajar apa itu 'hantar baju pegi dobi' kihkihkih.. but for 1 year only la.. skg ni, husband cuci baju..

sanddiiii....

virgo19 said...

ska entri ni...coz bkal lalui fasa yg sma next yr...:D

Gee said...

Betul ka tu? napa ah lepas kahwin pmpn kurang bli baju da?? heran heran.. hehe

Jay Minerva said...

yg... yg penting pndi pki, pndi cr blik... sng kan?

Anne Nurain said...

peti sejuk keluar ais di pintu & mesin basuh pintu di bawah..

haha.. comel plak..

lau sy x tau lg coz lum keja tetap kn.. hehe..

beaty said...

aisbok ada keluar ais dipintu n mesin basuh pintu dibawah..ha ah ha

nakal

noi sa sda biasa semua ni buat..bukan mau tunjuk2 ah tapi mmg sa buat sndri..tada hantar dobi semua cuci sndri .. masak pun d rumah cuma mcm taun ni sa jarang mkn d rumah la sb sgt penat ..tp alahai penat gila o..

bh selamat berumah ada tangga ah..satu bln lagi ko jadi istri c Jay

StellaClaire-Richard said...

mcm ada kebenaran jg hehe

nowriz mars said...

sukung berabis ni fakta bukan auta aaa.. hihi..

tapi yang part shopping tu aku nda brapa mo jamin.. hahaha

kaki shopping ba ni.. tp nda ketentuan yg dibeli kdg2 yg nda2 ni..

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....