Thursday, October 6, 2011

Masih Wujud Manusia Begini Pada Tahun 2011.


Situasi 1. Kemarin

Aku seharian di site. Tengah site. Ulang-alik office kabin. Jarak 300m.

Dia: Apa progress? Yang mana? Ada masalah apa-apa? Lepas tu? Lagi? Kenapa?

Aku: Progress macam ni macam tu. Prob begini begitu. Suda bagi solution begini. Lepas tu begitu.

(Dengan detail aku bagi, siap sebut satu-satu apa dalam bukunota aku, i work my ass off, dia simply SALIN, me no feeling while he salin, until la today, eh baca dulu sambungan perbualan ni ehhe)

Dia: Ok. Ngam. (sambil study drawing) Eh mana kedudukan yang block 1 dgn block 2

Aku: kau tengok kita di sini. Itu di situ. Bla bla bla.

Dia: ok. Kau ikut nanti masuk daily meeting. Senang kita menjawab





****************************************************************************

Situasi 2. Hari ni. Awal pagi morning pukul 8.

Aku duduk dalam cabin ofis, buat report. Senggugut. Dia pergi tengah site.
Aku hantar sms "kau tolong sms jap pile point no berapa dorang start pagi tadi"

After a while. No reply. Still waiting. Nadaaaa.
Pukul 10 pagi. Aku ambil helmet, jalan ke site, on the way, bertembung dia,

Aku: eh which point diorang start tadi? 2 machine or 1 saja?

Dia: Tidak pasti la. Aku tidak tengok point berapa. Aku tengok-tengok saja tadi, tidak sempat salin (sambil ketawa-ketawa. Very the annoying)

Aku: Huh?? @#$%^&*O

Terus jalan sendiri pergi site. T.T





*******************************************************************

Situasi 3. Pukul 11.30. Aku di tengah site. Dia di kabin ofis.

Aku sms: Boleh kau text aku pile combination for this and this point.

After effing 15minutes still no reply.

After 30mins. He replied "24m is 12 12"

24m?? Eh the point i asked is 27m laa. Am not asking for the 24m one!!
Terus jalan kaki balik kabin ofis, go check by myself. Satisfaction guaranteed!.





**********************************************************************************

Situation 4. Masuk ofis buat report.

Dia: Berapa point suda tadi. Ada prob?

Me: 4 point done. 1 should have done. But the machine 1 got prob, so stop.

Dia: jadi 4 ka 5 oh? oh machine 1 gerak juga td? so 3 machine la all kan? napa stop? rosak apa?

Berabis dia bertanya.

Me: Tidak pasti la (sengajaaa aiii)

Dia: Macam mana tak pasti ohhh?? kau di site kan tadi. Cemna oh~~ (Annoying way of saying "macam mana oh" like i dunno how to work dem yu macam la yu bos)





************************************************************************

Tapi lepas tidak membagi dia jawapan pasti. Lepas cuma menjawab "Tidak pasti", aku rasa tidak sedap. Rasa tidak bertanggungjawab dan tidak sampai hati. Terfikir-fikir kelogikan jawapan "tidak pasti" ku itu.

Kenapa aku mesti rasa begitu.

Dia tidak rasa begitu. How can he live with that? Live with asnwering me "tidak pasti" earlier and doing the macam-tidak-mau-tolong action. Macam mana dia boleh buat begitu ya? Dengan selamba.

at first, I thought he was good. Sebab dia selalu cakap mentality orang office ni begini lah begitu lah, tidak back up satu sama lain lah. Now what is really going on?? Dia sama saja la.

Begitu selfish sekali.

From wikipedia:
Teamwork is work performed by a team towards a common goal.
Workplace activites: Because teamwork is important to a productive and healthy work environment, teamwork activities should be a part of the workplace. Possible activites includes job swapping, where workers swap jobs with each other to develop empathy.

Kenapa lah ada orang begini. Sama juga pun position kami. And same age too! Why all my friend of my age are so kool and you not kool. Not kool.




Jangan kamu ingat kita di tahun 2011 semua sudah maju. Tahun saja yang maju. Jangan kamu ingat banyak bangunan tinggi, banyak new facility, new phone new technology, kita sudah maju. Belum. Kalau masih ada orang-orang yang begini, macam mana mau maju? Haiya mouww koww chouu ahhh!!



Aku rasa macam digunakan saja kalau dia mahu tahu semua hasil kerjaku tapi tidak mahu membantu aku. Apapun, aku fikir positif saja. Aku dapat belajar banyak benda, discover things on my own tru the experience, and find solution for any problem arise. (Wow I am a grown up ah ah ah!). Tiada rugi juga aku buat semua sendiri. Sebab aku yang alami, pengalaman aku dapat, tidak payah salin then refer notes untuk cakap explain orang, benda yang sudah dialami mudah ingat sendiri.

Yang penting aku kerja. Kerja siap. Gaji dapat. Pergi shopping. Hati riang.

Oklahbye.

Love,
Cinoi xo

*Folow my twitter for live gossip ;)

11 comments:

Cheyan said...

ko jgn layan dia ba..biar kan dia, yg penting kita buat kerja n got the experience..cuci tgn ja dia tu..

Dayz J said...

oh yang ini kah tadi tu? ekeke orang tua kah ini?? macam dia underestimate perempuan buat kerja lelaki kan.

Chii said...

i rili want to know who de hel it is. hmm...

beaty said...

ada..siapakah itu cinoi..heheheh sms2 kamu d site yoh,,,ermm

-ilyannur- said...

mungkin sbb ko perempuan dia bt begitu. tp ppuan skrg maju apa kan.

ehh bukan dia kah yg baca blog ko?? ka org lain?

nowriz said...

memang wujud lagi manusia gitu.. sabar seja cinoi.. janji kita buat kerja kita..

hihihi..

Just said...

mmg ramai lg mcm tu! urg lain mati2 keja tp yg dpt nama urg lain. nama nda penting tp yg penting sendiri puas hati cara keja sendiri.. all da best to u.. :)

FionaHafiz said...

orang begini memang ada di setiap tempat/pejabat. and its up to you to deal with. game on!

Nurul Aima Hj Kaim said...

aku suka tu yg pesanan ringkas plg last..

Aki said...

he sux of coz.. no,y macam saya nampak dia seolah2 tida tau pa yang dia buat or dia tida kisah?? dia minat ka tida tu kerja oh.. kalau tia minat,kasi si Aki saja..

Snazzy Naz said...

bgtu la bah tu, klu suda asyik mngharap pd satu pihak ja yg bertungkus lumus, bila nda dpt, baru mencari kita minta itu ini. sandi ehh mcm tu punya urg!

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....