Saturday, October 8, 2011

Luncai Moden. Eh, moden ke?

Buat kerja kena ikhlas. Kalau malas sangat pun. Usaha la selesaikan tanggungjawab.
Cleaner membersih.
Driver memandu.
Cikgu mengajar.

Kalau tidak mahu memandu, jangan apply kerja untuk jadi pemandu.

Kalau tidak mahu membersih, jangan apply kerja jadi tukang bersih.

Kalau tidak mahu menaip, jangan apply kerja jadi typist atau clerk.

Kalau mahu bagi arahan, dan tidak mahu diarah, apply lah jadi bos.

Duit gaji tu sepatutnya hasil kerja yang diusahakan, tanggungjawab yang dilaksanakan. Duit gaji yang dapat tu biarlah berkat. Nanti sendiri mau makan, keluarga makan duit gaji tu.

Bila buat task betul-betul, sudah pasti tiada masa untuk mengata orang. Pergi kerja untuk mengata orang, hujung bulan ambil duit gaji bawa keluarga pergi makan. Ah!

Kalau aku tiada pun projek boleh jalan. I know. Kalau setakat kerja aku, orang lain pun boleh buat kata kau. Malangnya, bos hire aku, untuk buat kerja ni, dan bukan duduk-duduk di office. Kenapa bos suruh orang baru macam aku buat kerja ni? Dan bukan kau (yang sudah bertahun-tahun duduk di office) ;)

Anyway, I can do the typing. Easy peasy one. My anak buah oso can do mah. piece of cake one! Komplen-komplen tapi kerja tak jalan pun apa barang yob.

Renung-renungkan. Dan selamat berangan (jadi bos)

Bye.


Sent via BlackBerry from Maxis

3 comments:

Sheila said...

Ouucchhh!

Jadi bos suda dia..byk masa kan sbb xmo menaip...

Diary oF Mine said...

ehehe... sempoi ja entry.. :P

beaty said...

erm ni kali sapa lagi ni cinoi...wohh dia mau jadi boss?

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....