Thursday, September 15, 2011

Do not afraid to make mistake

 

My first interview untuk current post di company sekarang (Company S) is November 2010, last year. Hampir dekat-dekat masa dengan company L (my previous job). Tapi company L panggil dulu, dan masa tu aku jobless. So, aku terima saja company L punya offer.

Selepas 9 bulan. Selepas aku selesa di company L. Selesa dengan kerja senang gaji jalan. Ya kerja Planning Engineer di company L itu memang senang, yang menyusahkannya cuma Project Manager yang bukan Malaysian pun dan sangat annoying. Selepas 9 bulan di sana, baru terima panggilan dari current company (Company S).

Mula-mula aku fikir

Ah sudah senang di sini (company L), tidak kan mau cabut. Senang dong boleh online segala.

Aku fikir lagi

Ah takutnya aku di company S, susah tu sana. Mesti lebih banyak technical job, plus the managing job, coordinate project and all. Ahhhh takutnyaaaa

Itu adalah first impression aku selepas menerima first phone call yang aku jawab “Saya fikir dulu”

Takut (campur excited sebenarnya). Takut tidak mampu buat kerja di Company S. Tapi selepas bertanya pendapat beberapa orang sahabat baik, you know who you are (cewahh)

Alahh, kau pernah kerja di Bintulu lagi, dengan orang sana. Apa lagi kau takut.

Eh eh sedangkan di Bintulu oil n gas tu kau know nothing tapi kau berani-berani pergi sana.

Apa kau takut, bertanya saja la supaya tidak sesat. Rajin belajar.

Fikir punya fikir. It’s a big opportunity bah, the benefits close to government. Close saja la. The company system pun alike government. Memang la kan ni company state government punya anak syarikat. Lagipun aku kan memang suka benda baru.

I want to challenge myself lah! Am scared but what the hell man. I won’t missed this. I am not going to miss the opportunity to learn and gain more.

697

People, you do not want to regret the opportunity  you didn’t take, and things you didn’t do.

 

Love,

Cinoi xo

 

p/s: Juga update INI tadi.

pisis: Dan INI kemarin

7 comments:

Sheila said...

Hehehe.. Syabas berjaya overcome semua itu. Aku rasa paling kuatlah kau d bintulu dulu time kau tiba2 'sendiri'.

Aki said...

oh oh oh.. ko bulih ba Cinoi.. sa tengok cara kerja ko pun bulih tau ko agresif n dare to take risk.. ho ho ho..

Chii said...

love the note!

Nurul Aima Hj Kaim said...

yakin boleh "rakan ona"...lalala mcm lagu rakan muda

Fadzmie Mohamad said...

Buli bah kalau kau. Hehehe.

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

kadang2 nak try tempat baru, surrounding baru, cuma teda peluang. hmmm

beaty said...

wah cinoi ko bulih bah tu..kalau ada peluang.. garab seja..terjun jangan x terjun.. U can do it!

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....