Wednesday, March 30, 2011

Sharing is Caring [4: Basic Blogging Tips]

Since 2008, i do blog hopping almost everyday. It’s a routine. Justeru banyak lah juga hasil dapatan saya thru that routine. Other than enjoying the good story, I also observe the blogging style. Well, i am well aware there is no any guideline book, or rule book regarding blogging so everyone are free to do what they want to their blog. But remember, your blog is somewhat public, so people's opinion might be useful for you and your blog unless you want to make it private for your own viewing only then is hell up to you.

So the tips below is just based on my personal view and thru some experienced. Either you agree or not, i will surely don’t give a damn, but your opinion or feedback are most welcome thank you.

Ini tips cuma ya, bukan arahan. Ha ha.

  1. Tajuk blog entry janganlah terlalu dikontroversikan semata menarik minat orang membaca, that is so cheap. Contoh: Seks Bebas di Atas Pokok, tapi isi entrynya pasal pergi shopping semalam. Contoh 2: Pembedahan Plastik di Mukaku, tapi sebenarnya cerita pasal layout baru blog kamu. Rasanaklempang. Cuba lebih standard sikit, style sikit, lebih maju, lebih educated, lebih fun, lebih lucu. Bukan lebih lucah atau lebih murah.
  2. Option komen pop-up window adalah lebih digemari dikalangan blogger termasuk saya. Lebih mudah untuk tinggalkan komen. Berbanding yang full page atau embedded below post, sebab itu lebih leceh, lambat, dan susah la pendek kata.
  3. Elakkan welcome notes melalui pop-up window yang kecil tu. Sometimes it is okay, sometimes it was not. Pastikan bahasa yang digunakan agak-agak la, jangan terlalu diva, nanti orang terus tutup blog kau tidak jadi baca. Contoh: : “Welcome to my blog, do not copy paste me dog!” You just called you reader a dog.
  4. Kebanyakan blogger sudah pandai disable right click, kononnya supaya tidak dicuri isi blog dan gambarnya. Tidakkah kamu tahu orang masih boleh meng’copy walaupun kamu sdah disable right click. Right click tu penting kalau orang mau buka apa-apa link di blog kamu tanpa meninggalkan blog kamu,lebih praktikal.
  5. Pilihan font haruslah yang mudah dibaca. Jangan berlingkar-lingkar yang susah di baca. Warna juga janganlah yang memeningkan kepala pembaca, juga warna background tu janganlah sampai tulisan tidak dapat dibaca. Saya tahu kamu faham maksud saya dan saya percaya kamu semua pandai-pandai belaka untuk pilih font dan warna yang lebih matang.
  6. Kalau berumah di tepi pantai, mesti berani di lambung ombak. Kalau ingin meletak lagu di blog, pastikan yang tidak mengejutkan pengunjung. Bukan semua orang suka lagu yang kita suka. Pastikan ada option untuk stop kan atau pause kan lagu tersebut. Bayangkan kalau kamu blog hopping dan buka 4 hingga 5 blog sekaligus dan semuanya pasang lagu dekat blog. Hingar!
  7. Isi blog janganlah copy paste semata-mata dari berita. Adoi, berita sudah ada websitenya sendiri, tidak perlu lah kamu copy paste the whole berita to your blog. Kalau kamu ulas kan lebih bagus. Cuma copy and paste 2 atau 3 perenggan yang kamu rasa paling penting dan selebihnya kamu ulas. Apa la tujuan kamu berblog semata-mata copy paste dari website berita dan kamu gelarkan diri kamu blogger?? Sungguh tidak chomel!

Itu saja yang saya terfikir buat masa ni.

 

Love,

Cinoi xo

6 comments:

Chii said...

agree no 4, 5, 6, 7.. :)

exyanne said...

Yeah.. Butul.. Ahaha.. Thanks Kakak Cinoi.. ^_^.v..

nGiau said...

btl3!:D

Sheila said...

aku sendiri sudah sampai tahap annoyed with my own disable-right-click..tapi aku nda tau macam mana mau kasi normal balik..

Yaya said...

huhu, paling xsuka no satu tu. semak jek

Renzo said...

blog hop apa lagi cara lain mo tarik trafik jem ni? hehehe

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....