Tuesday, August 23, 2011

Paling Penting Ialah Base.

 

 

Antara perkara terpenting aku selepas moisturizer setiap hari ialah, makeup base, foundation/bb cream.

 

bb creamSelama lebih 1 tahun, saya telah menggunakan makeup base Miracle Multiplex BB Cream SPF 25 PA+ from Elianto. Gila lambat 1 tiub ni mau habis. Almost 2 years juga kali, not sure. The colour suits me well (#03 Sand Beige). Muka memang flawless. Memang sun protection, senyum tak perlu pakai sunblock. Lebih ringan daripada foundation yang sebelumnya aku pakai, iaitu REVLON botol bentuk silinder mulutnya luas tu. Revlon tu memang perfect, muka flawless gila-gila, tapi berat. Bila berat muka pun penat. This Elianto BB Cream adalah affordable (lebih murah dari tu Revlon) dan bertindak sebagai sun protection selain memelihara kulit, jauh lebih ringan Elianto ni compare to the Revlon one.

 

kemudian, 9 bulan lepasjapan bb creamKazen aku beli MISSHA Perfect Cover BB Cream SPF 40 PA+++ (No. 23, colour light sedikit dari warna kulit aku). Missha ni kazen aku beli di Jepun. Masa 9 bulan lepas, BB Cream Elianto tu masih ada lagi. So aku ikut mood, harini pakai MISSHA, esok pakai ELIANTO. Both works for me. MISSHA ni lagi power sebenarnya sebab SPF 40, lebih tinggi dari the Elianto one SPF 25. Dalam masa 9 bulan saja ni habis, sebab tiubnya lebih kecil dari the Elianto one.

Tapi once this MISSHA habis, aku memang susah cari di kedai-kedai, even SASA pun tiada bah barangkali. Mau suruh kazen aku beli lagi, tiada lah pula dia balik Malaysia recently. Maybe in December which is lama lagi. Dan kebetulan the Elianto pun habis. Sama-sama pula dorang habis. Ada sikit-sikit saja lagi, kalau ketuk-ketuk dengan bersungguh-sungguh, masih la keluar isi dia sikit-sikit boleh taru di muka.

Last Sunday, aku rasa sudah penat mengetuk, and I wanna get myself a new BB Cream yeay! Tapi tidak mau guna Elianto lagi, sebab sudah pernah coba.

Pergi SASA, and I bought thisdr young bb cream from sasa Dr. Young 2p Pearl Brightening Balm BB SPF 35 PA++. So far aku rasa ok saja. Ha ha. Jangan heran, kulit ku ni pakai produk apa pun aku rasa ok saja. Sama ada aku memang positif, atau kulit aku memang tidak sensitif. Di kotaknya tertulis. Protect: Efficiently protects your skin from UVB & UVA rays (ini sure la sun protection kan). Prevent: Prevent your skin from dull look with Pearl Powder, Vitamin C and White Flower complex BB (Nah bila prevent dull to means dia bagi radiance and glossy look, hopefully). Present natural skin tone with light feeling. Ada sale ni di Sasa sekarang, Normal Price: RM49, saya dapat RM44 kalau tidak silap.

Dan juga terbeli ini.mascara Super Dolly Powerful Mascara from Sasatinnie. Ini adalah PWP (Purchase with Purchase). Normal Price: RM49.90. Saya dapat RM19.90, selepas membeli BB cream di atas. Padahal tiada niat pun mau mascara. Tapi bila orang tu offer 3D effect la apa la, ehehe, terus beli la kan alang-alang. Lagipun packaging dia hitam pink, sangat attractive for me.

Kamu pula? Pakai base apa? Feel free to share ;) Till then guys.

 

Love,

Cinoi xo

17 comments:

Aki said...

Cinoi,si Aki teda base.. Ho ho ho..

beaty said...

cinoi...sa inda pakai base apa2..taru toner n 2 way foundation seja..alala BB sa belum pernah cuba bh cinoi..heheh..nanti mau cuba la ni mana tau ada yang ngam kan..

itu mascara super dolly mcm best owh...hehehe so far sia guna Silky girl seja yang hrga RM24 la..sebeb tidak mencair bh dia punya mascara...

Dayz J said...

Cinoi; good info =) Nanti saya pun mau cari bb cream juga, tapi SASA ini macam reasonable. Cinoi, kau tau tu Dr Totin dari belog whateverlife kan, dia ada suggest pakai Mascara Dolly Wink ka apa tapi ada jual di area KK ka??

Chii said...

Sasa sale...ahh...alergik...(trus rasa mcm mo pg Sasa)

aku pakai bb cream cyber colors, spf 45. ok but gowoonsesang is the best! lepas cc habis aku kira mo try skin79. tp susa mo cr. yg missha tu mmg femes jg. review pun ok tp x minat. fyi, ada kedai barangan korea d citymall (blm pg lg tp dgar dr org n aku google mmg ada) so mgkn ada jual tu missha sm skin79.

currently mascara from kiss me heroin (brand jepun). ok jg la tp kji&co jg la is the best! aku mmg pakai asian product jak skrg ni :))

Dimple said...

kakdim pakai etude. tapi sekarang rasa dr. young tu macam murah. mau beli!. cuba noi kau buat testi sebelum dan selepas apply berserta gambar. pls pls. hehe.

Cinoi Lavigne said...

Beaty,
u shud try BB

Dayz J,
oh saya ada baca tu psl mascara yg dia ckp, susah sebab tulisan korea bah tu (ka jepun) which byk suda bgitu d guardian juga. so blur huhuh

Chii,
gowoonsesang kan dia punya kaler tone mcm x sesuai je dgn aku, tapi dia mmg bagus.
Aku harap2 ada barangan etude house bah yg d kedai city mall kau ckp tu.
SKin79 tu mana kau dpt?

Cinoi Lavigne said...

Kak Dimple,
baru jak saya ckp ma aci mau tu etude. sy tgk org review d blog cambest jak tu barangan etude. tp cni amcam xde etude house le

ee kak dim x pndai aku bah buat testi gitu sebelum selepas, x pndai aku beza muka ku ni kdg ok kdg nda ikut mood. hahahahaha. betul2 bukan bidang ku. nanti la aku coba

nowriz said...

sama la kulit sy pun tia sensitif.. bulih suka2 tukar.. ;)

kalau sy.. pas pakai toner.. pakai face cream foundation SPF15- HR(susu kambing) ja.. harga 50++

maskara maybeline eyecat..

dengar SASA ada sale.. terus macam mo menukar foundation juga.. hihihi.. ;)

GreenAppleKu.com said...

Ikut mood, tq to terjah my blog. nice knowing you.

Chii said...

skin79 blm dpt lg. tp tu la mo cr ni. sasa xda jual.

Jay Minerva said...

pegi ja kedai adik saya, sasa k... mau mengumin jgk tp nda plak tau menatau pasal produk sebegini..

Cinoi said...

Nowriz,
face cream dgn foundation awak adalah org yg sama?

Chii,
Anyway, yg Dr.Young ni sama company dgn Gowoonsesang

Jay,
Awak yang hasut saya beli amscara dolly tuu

Joanne Juend said...

cinoi, sy pakai itu dr. young. mmg ok la for my skin ys gila punya sensitif. sangat sensitif ah...

49? i thought i bought it for 98rm? aih...

-ilyannur- said...

aku pakai tu revlon yang botol dia cylinder mulut besar itu hehe....

misya mialen said...

sy x sdh pakai benda ni semua..dulu adala pki tp, skrg since tukar produk pi safi rania.foundation pun sy x pki lagi..;D

nunui Joe said...

sy pun guna yang di atas sekali :D

dyanareds said...

hi Cinoi.yg maskara dolly tu siuk ka?
BB cream elianto dulu sy pakai jg tp stop.now more concern with real sunblock from bella+ foundation loreal true match.yg true match tu best sbb it blend well with skin.tia nampak sgt pakai foundation.but actually,sy lg suka inner shine yg no need too much foundation..
Oh BTW,yg maskara dolly wink tu ada jual kat parkson but not sure kalo ada jual kat parkson kk.watson n sasa tada jual :-)

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....