Wednesday, June 20, 2012

Daddy Kool

 

Selesai memblogging di jaycinoi.blogspot.com tadi aku ada sebut “daddy kool” jadi terus lah aku memblog ke sini pula sebab belum lagi sampai pukul 5 walaupun aku telah menaip banyak perkataan tadi.

I have a cool daddy that he made a boat himself, with help of my younger brother. The boat that made of fiber are almost finished and was 1st test drive by my nieces and nephews during cuti kaamatan last few weeks.

1 2

Gambar yang terakhir di bawah adalah gambar termahal sekali sebab daddy tolak cucu-cucu atas boat. Berani nya kamu cucu-cucu neh, time Aunty Noi kecil mau becakap sama Daddy pun takut. Semangatnya kunun dorang yang mendayung.

3

In fact, our current house that was named Teratak Bonda, was built by my father inside out. With a few worker la. Tapi overall memang daddy yang buat. I am of course proud of that. Alhamdulillah we finally have our very own sweet home. We lived there like few years already, sebelum tu tinggal di rumah kerajaan, sebelum daddy pencen. Now daddy is almost 63 years old. How old.

Rumah luar dalam, interior, kabinet, almari dalam bilik, tandas di setiap bilik, katil (2 sahaja dibeli, yang lain ditiru sahaja yang dibeli tu sebijik okay!), nantilah aku tayang-tayang gamabr Teratak Bonda.

Terima kasih daddy, jangan garang-garang nanti kami pun garang takut.

Boat ini cuma testing sahaja konon, untuk pergi memancing sama menantu-menantu and anak-anak nya. The next boat baru ambil tempahan. You should see daddy in person, sit and talk with him, or atleast listen to his ceramah. You will know how an amazing person he is walaupun kadang-kadang sikit-sikit mahu marah mau dengar cakap daddy seja rupanya dari daddy aku dapat perangai itu hahahaha .

*Tambahan:
What made this awesome is this is the first boat he made, selama ni dia cuma buat perabot, rumah, renovate rumah dan yang sewaktu dengannya. Mana dia belajar? Aku pun tidak tahu, yang aku tahu dia selalu google dan tengok YOU TUBE seriously. Tapi masih ada masa baca Quran setiap hari, plus the tafsir dan setiap solat lama betul (tiada skill laju-laju hehe anak siapalah tu). Luarrbiasa. Hahaha. Sampai katil pun dibuat, kalau boleh apa-apa yang boleh buat sendiri semua di buat lah. Daddy’s tagline is “Oh, boleh buat ni!”

Tinggal kereta saja lagi daddy belum buat.

-_-'

Love,

Cinoi xo

12 comments:

N.Aima K said...

Noiiiii wpun aku mau tau jg mcm mn teratak bonda tp hati-hati ko noi..penjenayah ada di mana-mana..hu hu hu

nowriz mars said...

betul2 kool.. hebat daddy mu pandai bertukang..

beaty said...

owh daddy ko memng cool dpt buat owh.

sa buli tumpang la nanti tu

Sheila said...

bar ubeberapa hari yg lepas aku cakap sama si din, kalau lah aku ni kuat semangat menggergaji kayu, siap suda small cabinet tpt aku hias2.. ahaha

tapi memang cool lah orang yg pandai bertukang ni..

Cinoi Lavigne said...

Aima,
HAHAHA no worries. HEHE

Nowriz,
He is such an amazing person. U should see him in person

BSat,
Ini boat untuk memancing

Sheila,
Pandai bertukang and pandai menjahit is an EXTRA

Nonny Atika said...

bestnya! my dad oso suka betukang tp limited skills la.. oh sy pun teringin mo tgk teratak bonda.. dr haritu lg berimajinasi ni hehe

Michelle Sung said...

Memang cool lah daddy you Noi! (heh feels funny type nickname sendiri) paling siook, daddy ko pandai google n utube? tabik sama daddy ko hehe

kay masingan said...

memang cool o daddy ko cinoi..best bah if ada kemahiran buli buat sendiri n save budget at the same time..

Cinoi Lavigne said...

Nonny,
This person is unlimited, haha kalau boleh semua dia mau bikin. Dan hasil kerja dia is just great.

Michelle,
ko pun dipanggil Noi ka. baru baru ja dia pandai google n youtube, since dapat laptop free lepas register streamyx 2years ago.

Kay,
best tapi kadangkadang memenatkan. kos memang jauh berbeza dengan harga pasaran, sebab manpower sendiri.

Fadzmie Mohamad said...

Haha. Orang bilang gaya seorang bapa sama anaknya lain, tapi bila dengan cucunya, lain. Haha.

hazel said...

bot ni sudah di bawa ke laut besar.... ada gambar tu ngan abang nasir.... nnti kau minta.

Misya Mialen said...

kreatif n inovatif pula bapamu noi;)

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....