Friday, September 20, 2013

Brunei Trip

 

***************************************************

Kemarin itu cerita perjalanan. Cerita di Brunei, memang tiada shopping, sedangkan orang Brunei datang ke sini untuk shopping kan. Ada pun beras murah, pun aku tiada beli HAHA. Boss bagi $100. Duit sendiri puna da tukar juga sedikit. Balik pun Duit tak habis, tukar balik, dapat RM260++. Hahaha.

Harga barang sana sama nombornya dengan di sini
Cth: Jeruk Mangga RM1 di sini, di sana $1 (padahal bagi kita sudah RM2.59 tu hahahaha)

Paling aku suka dapat sampai ke Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin. Boleh ambil gambar di luar ja. Di dalam cantiknya Subhanallah tapi no photo allowed. Orang yang jaga masjid cerita, diceritakan bahawa carpet tu dari sejak masjid dibinia 1954-1958, lepas tu dalam masjid tu ada escalator, untuk naik atas ruang vip, tapi dia cakap Sultan tidak lah solat di atas, di bawah juga bersama rakyat, kalau Jumaat Sultan solat di masjid kampung-kampung katanya.

Time kami di jerudong, Sultan lalu dua kali, drive sendiri, dia siap lambai tu. Sakai mode.

Aku tinggalkan sama gamabr ja la. tak banyak pon. Sight seeing tempat orang.

DSC_1291DSC_1352DSC_1380DSC_1382DSC_1398DSC_1403DSC_1406DSC_1508DSC_1527

Until next trip.

4 comments:

Jay Minerva said...

Amazed dgn 999 gold dikubah masjid... Blm lg masjidil haram dan nabawi yg ganjaran solat sekalinya = ganjaran 100k rakaat pny solat.. Mekah dan Madinah kita mesti pigi ni.

Sheila said...

both masjid besar sana aku ada pegi, and paling aku sakai masjid di Gadong pasal tempat wuduk nya ada sensor. kalau ada orang baru air nya keluar..

fahmimustakim said...

bestnya dapat pergi Brunei ;P

Anne Nurain said...

wow, sporting nya sultan.. kalau saya pun kak sama jugak tu, excited nmpak sultan begitu.. hehe..

how addicted i am to blogging

thank you for dropping by

hope u enjoy reading and do come again
daa....